Jumaat, 30 Disember 2011

Perkembangan Projek BEL aq..

Assalamualaikum smua.. Ok utk pengatahuan korg smua projek BEL aq da siap da.. Siap mcm mne ek?? Slide show da siap da.. Ayat utk present pun da siap da.. Cumanya skrg ni mse utk presentation xckup 5min pun.. Kurg lg ada la.. Adakah sbb aq bce dr krts tnpa hafal?? Atau apabila aq da hafal msenya akn jd pnjg??
Well yg tu aq xcuba lg.. So aq akn mula mghafal ayt2 yg mmbelit lidah aq utk menyebut.. Wat slide show ni memg bkn kepakaran aq la kn.. Tp nk xnk kene wat juga.. Jenuh aq godam powerpoint td sbb nk wat slide tu siap set mse.. Mklumlah kat umah td sorg2 jer.. Kalo kat arau tu rmai juga mmber2 yg bleh tolg.. Tu pun kalo dorg nk tolg la.. Hehehe.. (housemate aq jgn amik hti ok.. gurau di tgh malam mergkap pg..) Actually mse aq form 2 aq da g kursus komputer.. Tp di sbbkn da lme sgt smpai aq lupa smuanye.. Mse kat kursus tu mcm2 aq bljr.. Smpaikn cpu tu pun aq bljr buka n pasg balik.. Skrg smua nye hilg dr ingtn aq bgai ditiup angin..

SIR IZWAN jgn komen byk2 tau kalo part sy nnti xbpe ok.. Kalo SIR IZWAN komen byk2 takut sy pengsan plak kat dpn klas.. Mne xnye aq ni jenis gabra kalo wat presentation dpn klas.. Ase nk tercabut jntung ni kuar berlari.. Ktorg prnah la wat presentation utk jual produk ktorg dlm klas.. Mse tu dialog yg aq ckp pun xkuar sbb gabra sgt smpai sir terpksa ckp 'louder plz'.. Yes sir i know u didn't hear my voice.. Sory.. Tp presentation tu berjaya sbb ada mmber aq yg sgt2 sporting bleh wat lawak dpn klas ok..

Utk projek BEL ni group aq deal nk pkai bju wrna bru mse present to.. Nsb baik lah aq ada bju kurg wrna biru.. Kalo xharu sruh ibu poskan bju dr kg.. Hope smuanya brjln lncar.. Aq xnk repeat mse sem 5.. Biarlah smuanye brjln lncar..

YA ALLAH YA TUHANKU, BERILAH KELANCARAN DLM SEMUA KERJA YG AKU BUAT.. BERILAH KEBERKATAN & KEREDHAANMU DLM SETIAP KERJA YG AKU & AHLI KUARGAKU LAKUKAN.. BEGITU JUGA UTK DIRINYA.. AKU MOHON PERKENANKAN DOA INI.. AMIN...

Rabu, 28 Disember 2011

Mula Menulis...

Tajuk kali ni berkaitan dgn adk aq (angah).. Sengaja aq mengajarnya utk mmbuat blog.. Bkn apa mudah utk aq tau apa yg berada dlm hti dia walaupun jauh.. Salah 1 cara utk berkomunikasi.. Smpai wktu ni dia da tls 3entry.. Smua entry dia memg berbeza la dgn entry2 aq sblm2 ni kn.. Aq lbh kpd jiwg karat.. Dia lbh kpd islamic.. Syukur alhamdulillah krna dlm kuarga aq ada juga yg ciri2nye lbh kpd ustazah.. Mgkin aq msh belum ada ciri2 spt ustazah tp insya-allah aq mahu mnjd seorg muslimah sejati.. Bila mmbaca entry adk aq, hti seakan terusik.. Terdetik dihti mengapa aq tdk bleh mnjdi sptnya? Dri ini perlukn perubhn kpd yg lbh baik.. Dan aq ingin lakukan perubhn itu.. Doakn aq brjaya utk melalui perubhn itu.. Perbhn kpd yg lbh baik.. Biar prlhn asalkn smua perubhn yg brlaku itu tulus ikhlas dr hti.. Buat si dia, sy nk gtau yg dri sy xsempurna.. Tp sy akn cuba mmbaiki kekurgn dri ini.. Harap awk dpt menrima sy seadanya.. Sesgguhnye dri ini menerima si dia seadanya..
Utk teman2 skalian seandainya terdpt slh dr dri ini sila2 la tegur utk kbaikan..

Selasa, 27 Disember 2011

Cuti Dah Nak Habis!

Holiday will end...

Sedar xsedar cuti mid sem aq tggal beberapa hri jer lg.. Kje aq yg xsiap ada lg 2subjek.. 1st subjek akaun n subjek bel (english for occupational purpose).. Dgr nme pnjg bel tu pun da ase gerun kn?? Apa kje yg aq kene buat spnjg cuti ni yer?? Projek AIS 300 plak kira da slmt la sbb da ada mklumat.. Tggl nk auther jer..

Utk bel tu aq kene wat lg 1 slide show tp tu da beres.. Skrg ni yg aq nk kene wat utk bel tu ialah dialog dia.. Susah juga la sbb aq kene bentg bhgian kewangan.. Aq xtau nk mula ayat tu mcm mne..
Dialog tu kene la wat utk 5min nye ckp.. Hbs aq.. Dah la aq xpndai sgt english.. Even aq beli LINGUAPHONE tu still aq xterror english.. Mana xnye bru bljr ckit mengntuk lbh.. Sape2 yg pndai english tu bg la idea nk mulakn ayt kat aq yer.. Presentation yg aq kene wat ni dijgka akn wat lps cuti ni.. Utk pengetahuan korg juga Sir Bel aq ni xbg bwkmkrts mse presentation tu.. So ktorg kene hafal smua nye.. Mcm sesetgh group yg aq tau dorg bleh bwk kad yg tls note.. Untung la dorg.. Nnti da siap presentation Bel tu aq story lg ok..

Utk subjek akaun plak kene wat past sem question.. Sbb nnti sir nk wat quiz soal jwb dlm kelas lps cuti ni.. So aq da wat 2soaln.. Tggl lg 5soalan kot.. Aq pun xtgk ada bpe past sem kat aq.. Nnti aq nk smbung wat balik ni.. Nk kene siapkn secpt yg mgkin utk mmbolehkn aq wat dialog utk Bel plak.. Soalan brkaitan shareholder n debentures.. Serius mse mula bljr aq blur.. Smpaikn quiz pun dpt ciput jer mrkh.. Tp skrg aq da fhm da.. Drpd lgsung xfhm mse mula2 tu kn skrg aq da bleh wat lthnnye dgn seronok..

Need to study
Lps cuti ni insya-allah aq akn bz dgn quiz or test.. Tp hri tu lecturer aq byk inform kata test 1 akan diadakn semggu slps cuti.. So msih ada mse utk stdy.. Doakn aq, aq dpt jwb test dgn jayanye.. Kalo bleh sem ni aq nak naikkn balik CGPA aq.. Memg bru test, tp mrkh test tu carry mark utk FINAL EXAM aq.. Hadiah utk parents aq yg susah payah besarkn aq, hbs duit hntr aq stdy n utk si dia yg slalu bg smgt n sruh aq stdy elok2.. Kalo x, dia nk cepuk aq je kn.. Hheheh.. Utk si dia bln Januari ni da nk mula final exam, so wat btl2.. Ada mse stdy lg ni.. Stdy tau.. Kalo awk brjya sy tumpg gmbira..

Cuti bakal hbs.. Thn bru bakal menjelma.. Semoga hri2 akn dtg lbh brmkna dr hri ini..

Isnin, 26 Disember 2011

Mimpi atau Kenyataan???

Tepat pkul 6.36ptg ni aq buka frenz request dkt FB..
Jantung aq seakan terhenti memandg request dr dia..
Btl ke smua ni?? Aq cubit pipi aq.. Sakit ok.. Xmimpi la mknanye..
Cuma aq tertny2 apa ke btl dia bermksud sedemikian??
Atau sekadar nk sedapkn hti?? Mcm2 persoalan dlm fkrn ni..
Nk tny malu la.. Nnti kata syok sndri plak..
Jap2.. Ni bkn syok sndri.. Tp ni dia yg request..
Mknanya aq xsyok sndri la kn??
Wait mcm mne kalo mksud dia tu relationship sbg kwn baik dia??
Mcm mne yer??
Ya Allah kalo smua ini btl, biar la slama-lamanya btl..
Jgn Kau tarik kebhagiaan yg aq ase skrg ni..
Pnjamkalh kbhgiaan ni hgga akhir hayat aq..
Tp kalo smua ni sbntr jer, biarlah aq redha dgn apa yg bakal berlaku..
Amin..

Ahad, 18 Disember 2011

........

Kini tiada berita lg drnya..
Kini tiada lg hrpn yg aq harapkn..
Kini smua kosg..
Aq terasa jiwa ini kosg..
Ntah xtahu knp aq terasa smakin jauh drnya..
Ntah xtahu knp aq terasa sudah kehilgnnya..
Walaupun dia jauh, walaupun dia bkn milik aq,
Aq harap dia bhgia di sne..
Aq harap dia brjaya di sne..
Hti aq sntiasa penuh dgn smgt2 yg pernh dia bg..


Ibu along xnk ibu prgi lg..
Along xsedia lg nk hadapi kehilgn ibu..
Ibu asyik excident jer..
Dgr ibu excident bas hri tu pun along da ngis mcm org gler..
Ibu tolg hati2 lps ni..
Along tkut..
Along da xde ibu lain selain ibu..

Angah slmt bkrja..
Krja rajin2..
Jgn mls2 ok..
Speaking elok2..
Ustazah alaf baru kene pndai speaking..

Kakak dok umah tolg opah ok..
G tuisyen stdy elok2..
Math tu kalo xtau tny ckg..
Along nk kakak dpt 8A utk pmr..
Angah da lps..
Along pun da lps..
Tggl kakk sorg jer..

Abah, along sboleh2 nye xnk hampakn abah..
Along akn cuba yg terbaik sem ni..
Along akn bls jasa2 abah mmbesarkn along n adik2..
Abah memg best..
Mcm2 famili kte da tempuh bersme..
Along harap abah dpt tgk kejyaan along n adik2..
Lg 1 abah berhnti la rokok


Sabtu, 10 Disember 2011

LETIH...

Hurmm.. Dah lama tak update blog.. Sebab malas n kelas yang sangat padat.. Lagi 1 sebab line broadband dekat umah sewa ni lembab nak mati.. Hari ni letih sangat2 sebab ada treasure hunt untuk modul sem4..
Best walaupun mula-mula tu da macam nak pengsan.. Tapi berbaloi sebab group aku dapat no2.. Work team yang sangat bagus.. Captain n penolong captain yang sangat prihatin n amik berat.. For your information muka captain group aku tu macam Johan yang hero citer CINTA ALYSA.. Suara dia pun sama ok.. Tapi captain aku hensem lagi la dari JOHAN tu.. Hehe.. Kalo ada gambar da lama aku upload n wat perbanding.. huhu..
Untuk si dia hope sihat2 selalu happy2 selalu.. Bahagia selalu.. Sy sentiasa doakan yang terbaik untuk awk dkt sana.. Mungkin sekarang sy da boleh terima yg sy lebih layak kawan dgn awk shaja.. But it's ok.. Sy lbh menghargai hubungan persahabatan kita kalo itu jer yang da tertulis untuk kita.. Kawan selama-lamanya ok.. Biar masa menentukannya.. Study elok2..

Selasa, 15 November 2011

Hasrat Ibu..

Assalamualaikum dan selamat malam..
Lama giler aku tak update blog aku kan.. Biasalah cuti balik kampung.. Kampung pula tak ada line broadband.. Memang ceruk ckit kampung aku tu.. Tapi suasana bestlah.. Keliling bendang (sawah padi)..
Hari tu siap ikut ibu aku g tangkap ikan puyu n ikan sepat.. Ada la dapat 2 3 ekor daripada tak ada langsung..
Cakap fasal ibu aku ni, hari ni aku nak story mengenai impian ibu aku.. Ibu mana tak nak tengok anak-anak dia berjayakan? Tu salah satu impian ibu aku.. Impian yang paling besar Ibu aku adalah kitorang 1 kuarga g menunaikan umrah atau haji sekali.. Ibu bagitau nak pergi ke tanah suci tu lepas ibu pencen.. Dengar je apa yang ibu aku cakap tu aku pun pasang niat.. Kalo betullah kitorang dapat g Mekkah sekali, aku harap sangat masa pergi tu aku pergi sekali dengan "zaujah" aku.. Huhu siap dengan bahasa arab lagi.. Biasa la aku sejak kebelakangan ni jadi giler dengan sebutan bahasa arab.. Mungkin selepas membaca novel tajuk Matahari kot yang jadi macam ni.. Hehehe.. Sempat lagi tu pasang niat.. Tapi tak salahkan?? Sebab bila aku kira-kira ibu aku pencen mse umur aku dalam 27 atau 28tahun macam tu.. Dah keje da masa tu.. So rasa-rasa masa tu pun aku dah ada keluarga.. Takkan aku nak g tak bawa sekali kuarga aku yang baru kan? Kene bawa.. Hehehe.. Mesti bestkan pergi dengan kuarga.. So aku da tanam azam mula jer aku kerja nanti aku terus nak menabung untuk memenuhi hasrat ibu aku tu.. Adik aku angah pula ada ke patut suruh aku yang menabung untuk dia? Aku pun silap-silap nak kene bayar hutang PTPTN masa tu.. Huhu.. Untuk angah : Angah sila menabung sendiri yer.. Along waktu tu mungkin mampu untuk bagi duit belanja tambahan untuk angah jer.. Tapi kalau sampai menabung untuk angah tu tak kot.. hehe.. Masa tu pun adik bongsu aku kot yang masih belajar lagi.. So rasanye tak ada masalah kalau semuanya plan dari awalkan?? Wat persiapan dari awal.. Mudah-mudahan Allah permudahkan urusan kuarga aku di dunia dan akhirat.. Doa aku bertambah dengan mendoakan untuk hasrat besar ibu aku yang satu ini.. Aku akan terus berdoa tanpa jemu agar dipekenankan Allah.. Amin..

Isnin, 10 Oktober 2011

BIAR SEGALANYA BERLALU..

Assalamualaikum..
Post kali ni berkaitan hati.. Alhamdulillah aku sudah selesai menduduki peperiksaan..
Aku nk ucap terima kasih dekat seseorg yg mnjd penguat semangat aku selain drpd ibu dgn abah aku..
Terima kasih utk dia.. Hope dia selalu berada dalam keadaan yg sejahtera.. Aku ase mungkin sudah smpai masa untuk aku undur diri.. Mimpi semalam yg cukup indah akan aku semat dlm ingtan.. Aku minta maaf andai kehadiran aku menyusahkan diri dia.. Anggap aku tak pernah meluahkan apa2 pdnya.. Aku akan cuba merawat jiwa ini sndri.. Walaupun aku berharap dia menjadi syg yg terakhir dlm idup dan hati aku tnpa ada penggantinya tp aku xmampu jdkannya kenyataan.. Maka aku harus anggap ianya mimpi yg dtg singgah utk seketika.. Mimpi yg cukup indah yg dtg dlm idup aku.. Aku harus biarkn ianya berlalu.. Bukan aku putus ase tp aku terasa bahawa dia bukan diciptakan utk aku.. Biar la beribu kali nmenye meniti dibibir ini dlm setiap doa tp kalau memg sudah tertulis dia bkn utk aku maka smpai bila2 memg dia bkn utk aku.. Tiba2 hati ini berasa sgt sakit.. Sakit xterkata.. Mgkin btl kata org kita ptut cri org yg sygkn kte bkn kte yg sygkn org.. Tak apa aku akan belajar semua itu.. Biar masa yg menentukan segalanya.. Aku akan bersabar dan tabah utk menghadapinya.. Terima kasih kerana pernah mnjd kekuatan utk aku walaupun seketika cuma.. Pd dia aku mohon maaf.. Aku xkan ganggu dia da.. Dia byk mengajar aku.. Semoga dia bhgia dgn idup dia.. Realitinya walaupun aku sgt sygkn dia, aku tetap kene lpskn dia.. Ya allah sakitnya.. Tp aku bersyukur dgn perasaan yg Kau pinjamkan ini.. Aku harap kau masih pinjamkannya walaupun aku xdpt memiliki orgnya.. Pengalaman ini mgkin akn mengajarkn aku utk menjadi matg.. Terasa seperti smlm aku baru mula merasa kebahagiaan.. Tiba2 segalanya kembali suram.. Semoga aku terus tabah..

Khamis, 29 September 2011

MIMPI YANG SAMA

Assalamualaikum..
Dah lama kan aku tak update blog ni.. Maklumlah sibuk dengan study untuk final exam..
Aku nak citer benda ni dah lama tapi baru hari ni aku dapat buka blog aku ni..
Tak silap aku la kan aku mimpi benda ni 4 malam lepas.. Secara 2x berturut-turut..
Aku mimpi apa ek?? Mimpi tunang macam hari tu??
Eh tak ada maknanya nak mimpi tu lagi..
Mimpi macam tu datang sekali dalam seumur hidup jer tau..
Aku mimpi fasal dia.. Orang kata kalau kita mimpi orang tu maksudnye tak ada jodoh..
Betul ker?? Aku harap benda tu memang tak betul..
Aku mimpi dia bukannya mimpi face to face..
Tapi dalam mimpi tu aku dengan dia just chatting dalam YM..
Aku rasa mimpi macam tu sebab selalu YM jer dengan dia..
Sebelum tido tak ada pula ingat kat dia.. Macam pelik pulakan..
Orang selalu kata kita mimpi orang tu sebab fikirkan orang tu sebelum tido..
Tapi serius cakap memang sebelum tido tak fikir langsung fasal dia..
Tak kisah la kan mimpi fasal dia sebab syok dapat mimpi YM dengan dia..
Yela masing-masing sibuk.. YM dalam mimpi pun jadilah..
Tu takpe lagi la mimpi YM dengan dia..
Esok pagi tu aku bangun tengok henset naik nama dia..
Wah mula-mula aku rasa macam mimpi jer lagikan..
Tapi itu kenyataan.. Macam tau-tau jer aku mimpi dia..
Malam esoknye pun mimpi yang sama cuma intipati mimpi jer lain..
Maksud aku isi kandungan YM dalam mimpi jer tak sama..
Bila bangun pagi tu tengok henset ada 1 message..
Aku pun buka la kan.. Naik nama soul_**********9..
Lagi sekali jadi.. Memang 2 hari aku cubit pipi aku jer kan..
Nak pastikan aku tak mimpi lagi.. Reaksi aku dapat message dari dia??
Setiap kali dapat mesti excited terlebih..
Roomate aku dengan kawan aku Fayad tau la macam mana aku excited..
Ok lah tu jer untuk kali ini.. Nanti aku story mori lagi ok..

Rabu, 21 September 2011

KENAPA BEGINI??

Aku xtau la knp aku ase apa yg aku luahkn tu sbnrnye xptut..
Mgkin kalo xluahkn bnda tu ktorg xmcm skrg ni..
Aku terasa aku dgn dia makin jauh.. (sememgnye jauh)
Slh ke aku luahkn apa yg aku ase?? Aku sndri xtau..
Kalo aku tau mcm ni jdnye lbh baik aku simpan sndri..
Biar dia di ats tu aje yg tau.. Mgkin itu lbh baikkn..
Dia mcm xselesa jer da bila berbicara dgn aku..
Ker perasaan aku jer?? Aku pun xtau..
Xpela.. Aku sntiasa doakn yg terbaik utk diri aku dan dia..
Mgkin sbb stress stdy fikiran pun jd celaru..
Pk yg bkn2.. Xptut aq pk mcm tu kn..
Aku akn bg masa yg sebyk mgkin utk dia..
Biarkn dia dgn dunia dia dlu..
Dan aku teruskn dgn paper final smpai hbs..
Mendiamkn dri..
Itu lbh baik pk ku..
Korg wish me gudluck ok..


Ahad, 18 September 2011

BACALAH...


Aku jumpa citer ini sewaktu aku mmbuka hard disk aku.. Permulaan yg sgt menarik perhatian aku.. Bce dan renung2 kn la..

"assalamualaikum, wlupn ksh ni sgt pnjg tp bnyk msej yg blh kte dpt mlluiny...bersama2lh kte bermhsbah dri

Dia duduk menghadap laptop di hadapannya. Langsung tidak menghiraukan si dia yang tengah menonton televisyen , ceramah bersama Dato Masyitah. Siaran OASIS astro itu telah pun bertukar kepada Indahnya Iman yang bermaksud akan masuk waktu ...solat. Tiba-tiba, si dia bangun dan memandang dia yang tengah khusyuk membelek laptop di hadapan. “abang, maghrib dah nak masuk. Kita jemaah ya.” Si dia yang duduk di hadapan laptop itu senyap. Tersentak sebenarnya. Mana pernah solat. Nak jadi imam? Huh,lawak antarabangsa betul. Macam mana dia boleh kahwin dengan ustazah ini pun tak tahu lah. Salah abahlah ni, pandai-pandai nak tentukan jodoh orang. Cari yang stok tudung labuh pulak tu. Okay,salah aku juga sebab pergi teguk kencing syaitan tu sapa suruh. Okay,salah aku lagi, angkut entah mana-mana perempuan untuk hiburan. Okay,salah lagi sebab selalu je aku balik lepas subuh sebab pergi kelab dan balik mabuk. Okay, salah aku lagi, duit syarikat abah habis aku joli kan. Banyaknya salah aku. Jadinya,abah kahwinkan aku dengan Siti Syahirah binti Hj. Amran ni. Bukan itu je, abah hantar aku dengan dia duduk dekat Kepala Batas, Pulau Pinang ni. Itu okay lagi, abah ambil kereta sport aku – dan aku kena guna kereta isteri aku ni. Abah suruh aku uruskan syarikat dia dekat ceruk ni. Nak enjoy pun tak boleh, sebab ini Pulau Pinang bukan Kuala Lumpur. Enjoylah aku dengan laptop ni. Baru sehari duduk rumah ni, aku dah nak gila. Belum seminggu lagi. Kalau sebulan? Huh. “abang dengar tak?”. Macam cakap dengan laptop tu je. “hm,saya sembahyang dekat surau.” Ek, macam mana ayat tu keluar. Huh,surau pun aku tak tahu dekat mana. Nak lari dari jadi imam sebenarnya. “saya ikut. Jap saya siap.” Si isteri telah pun hilang di pandangan mata. Aiman tersentak. Aduh,dia nak ikut pulak. Laptop di matikan. Dia duduk di sofa sementara menanti si isteri bersiap. Fikiran ligat memikir dekat mana surau.? “abang, dah siap.” Aiman memandang isterinya yang lengkap bertudung labuh saiz 60 dengan t-shirt muslimah dan seluar track-suit. Cantik! “abang..?” Aiman tersedar. “jom.” Kunci kereta di atas meja di capai. “saya bawa kereta awak, tak kisah?” tanya Aiman ragu-ragu. Syahirah senyum. “harta saya harta abang juga.” Aiman hanya mengangguk. Dalam kereta – hanya dengar radio – hot fm refleksi. Aiman dah tak tentu arah. Syahirah yang dari tadi perhatikan itu macam nak ketawa . Rasanya asyik ulang-ulang je jalan ni. “abang,surau belok kiri tu.” Aiman hanya diam. Malu. Kereta di belokkan pada arah yang diberitahu isterinya. Mereka telah pun tiba di hadapan surau As-Syakirin. Aiman masih tidak mematikan enjin. Syahirah pun tidak keluar lagi dari kereta. Aiman melihat dirinya yang hanya ber-t-shirt dan seluar track-suit. Aduh,mana bawak kopiah ke? Songkok ke? “err,Ira..” Syahirah menoleh. Mana ada orang pernah panggil dia Ira. Pertama kali dengar. “ya?” “okay ke saya pakai macam ni? mana tahu kene halau ke nanti?” Syahirah senyum. “jangan risau yang menilai itu Allah bukan manusia. Kalau niat kita kerana-NYA,insyaAllah. Pakaian abang ni dah okay dah ni.” Aiman terdiam. Tak pernah sebelum ini dia bercakap dengan orang masuk bab-bab agama. “jom.” Ajak Syahirah. “hmm.” Enjin kereta di matikan. ______________________________?___ Malam itu Aiman duduk di ruang tamu menonton televisyen. Teringat tadi imam itu bagi ceramah tentang solat. “solat itu tiang agama, kalau tak solat umpama kita meruntuhkan agama.” Teringat diari isterinya yang dia jumpa tadi. Ter-baca. “saya nak suami yang soleh! Ya Allah makbulkan doa hamba.” Aku tak adalah baik sangat. Kenapalah kau kahwin dengan aku. Kesian kau dapat aku jadi suami. Aku jahil agama! aku dah jauh terpesong! Seperti ada suara yang datang dalam fikirannya ‘tapi kau boleh berubah. Allah Maha Pengampun.!’ Televisyen di hadapannya itu di pandang kosong. Berubah? Teringat juga dia amaran abang iparnya. “aku bagi amaran dekat kau, jangan sesekali berani angkat tangan kau ni dekat adik aku, lagi, jangan pernah kau buat dia menangis.” Aiman hanya mendengar amaran keras Shahir sewaktu mereka berduaan di dalam kereta sebelum ke rumah mertuanya. “..ingat! aku dapat tahu hidup adik aku sengsara, hidup kau jugak sengsara! Jangan kau buat perangai buruk kau tu . aku dapat tahu. Aku terus pergi Kepala Batas tu. Kau faham tak?” Aiman hanya mengangguk. Huh,garang! Syahirah memandang suaminya yang duduk di sofa itu. Dia senyum. Dia ke belakang Aiman dan menutup mata Aiman dengan tangannya. “cuba teka ini siapa?” kata Syahirah dengan suara yang di buat-buat macam suara lelaki. Aiman yang tengah berfikir itu terkejut tiba-tiba pandangannya gelap. Lama. Senyumnya terukir apabila mendengar suara Syahirah. “hmmm, Tom Cruise..” main-main Aiman. “salah! Tom Cruise tak reti cakap melayu!” Aiman ketawa. “hm,Hj. Amran.” Syahirah pula ketawa. “salah! Hj.Amran dekat Johor.” “ha! Tahu..tahu..Syah!” Syahirah kerut dahi. “Syah mana?” “Syahirah.” Aiman menarik tangan isterinya agar duduk di sebelahnya. Cepat sungguh si Syahirah ni mesra. Ingat kan stok yang pendiam. Terkejut juga tiba-tiba si isteri ini nak beramah mesra tapi saudara-mara dia ada kata yang Syahirah ini jenis yang ceria dan dia pula jenis yang boleh je ‘masuk’. “abang buat apa?” “tak ada apa-apa. Saya nak tanya awaklah..” “tanya apa?” “er..kenapa awak terima lamaran abah untuk kahwin dengan saya?” “sebab Allah.” Aiman diam sebentar. “tak faham.” “saya buat solat istiharah. Minta petunjuk dari-Nya.” Aiman senyap. Rasanya tak ada apa yang hendak di katakan lagi. Sebak tiba-tiba. Seminggu berlalu…. “Abang,saya tak reti masak” kata Syahirah yang tengah bercekak pinggang di dapur itu. Terkejut juga Aiman.Nak makan apa kalau isterinya ini tak reti masak – hari-hari makan kedai bankruplah. Dah lah abah tak bagi duit banyak. Nak berkata sesuatu tetapi tak terluah sebab teringat ayat dalam diari isterinya. “lelaki bising perempuan tak reti masak! Habis, kalau lelaki tak reti jadi imam itu!” Walaupun ayat itu di tulis dalam diari dan bertarikh sebelum mereka bernikah lagi tetapi amat terkesan dalam hati Aiman. “macam mana ni abang?” kata Syahirah sayu. Aiman menggaru kepala. Tak tahu nak jawab apa. “tak apalah, lepas ni kita sama-sama belajar masak.” “maaf ya abang..” Aiman senyum. “tak apa.” Aiman keluar dari dapur. Syahirah rasa bersalah. Itulah! Umi selalu suruh masuk dapur belajar masak. Buat malu je. Sedang Syahirah berfikir di bar dapur itu Aiman masuk dengan membawa laptop. “abang nak buat apa bawa laptop ke dapur?” “belajar masak guna internet.” Aiman senyum dan mengangkat kening. Syahirah senyum. ______________________________? _______ “huish masin.” Komen Syahirah. Aiman mengambil gulai di hadapan isterinya itu. “abangkan yang masak ni.” Kata Syahirah lagi. Aiman rasa dan ketawa. “okay lah ni. ha,awak punya sayur campur ni tawar! Tak rasa apa-apa..” komen Aiman pula. “okay apa..” “is okay. Gulai itu banyak garam, sayur awak tak rasa apa-apa. Campur je semua. Gulai sayur.” “boleh ke macam itu?” “boleh je.” “okay..” “dah makan cepat. Nanti tak sempat nak siap pergi surau.” Aiman langsung tak sedar apa yang dia cakap. Ajak orang pergi surau? Ajak isterinya? Huh,sejak bila jadi geng surau ni. Syahirah senyum. Dah ada perubahanlah abah ! ______________________________?___ “ustaz.” Panggil Aiman pada insan yang baru selesai mengimami solat Maghrib itu. Ustaz itu menoleh. “ya?” “saya nak…” “nak apa?” Aiman malu untuk berkata. Tapi sedaya upaya dia cuba luahkan. “anak nak apa?” “saya nak belajar agama.” Terluah juga. Ustaz itu senyum. “mari.” Selesai solat Isyak tadi Syahirah terus keluar dari surau. Lama dia menunggu Aiman di kereta. Senyum terukir apabila melihat Aiman menghampiri bersama seorang lelaki separuh umur. “ustaz kenalkan isteri saya.” Aiman kenalkan Syahirah pada lelaki itu. Syahirah hanya senyum dan mengangguk. “baguslah. Muda-muda kahwin sama-sama pergi surau.” Aiman sentak. Walau apapun senyum paksa di beri. “Alhamdulillah ustaz, Allah beri suami yang soleh macam Aiman ni.” kata-kata Syahirah membuatkan Aiman terdiam. “Alhamdulillah, semoga kalian berbahagia hingga ke syurga.” “terima kasih ustaz.” Aiman bersuara. Ustaz itu menepuk bahu Aiman. “baiklah, saya balik dulu. Assalammualaikum.” “waalaikumsalam.” Jawab Syahirah dan Aiman serentak. Aiman duduk di birai katil dengan mata memandang Syahirah yang tengah mengemas bajunya ke dalam bagasi. “lamanya abang pergi..” Aiman tersedar. “hmm,seminggu je.” Ya,dia kata dengan Syahirah ada urusan kerja sebenarnya dia mahu ke pondok agama untuk belajar agama dengan ustaz yang dia jumpa sewaktu di surau kelmarin. Rasanya dia perlu berubah. Sampai bila dia nak mengelak untuk menjadi imam dalam keluarganya. Sampai bila dia nak terus jahil. Sampai bila dia nak membiarkan isterinya keseorangan tanpa bimbingan seorang suami. Sampai bila dia nak terus hipoktrik mengikut Syahirah ke surau tetapi tak tahu apa-apa. Sudah tiba waktunya dia berubah.! “seminggu tu lama tauu..” lirih Syahirah. “pejam celik- pejam celik sekejap je tu..” “kalau pejam tak celik- celik?” tersentak Aiman apabila mendengar ucapan isterinya itu. Sudah, rasa berat pula dia nak tinggalkan si Syahirah ni. Aiman memandang Syahirah. “apa awak cakap ni..” lembut dan ada nada risau di situ. Syahirah ketawa halus. “gurau je lah. Abang ni cepat betul sentap.” Aiman diam. “tak yah lah kemas beriya-iya. Nanti yang lain saya kemas.” Isterinya tarik muncung. “tak mau lah, nanti kurang pahala.” ______________________________?____ Sudah dua hari Aiman di pondok agama itu. Memang air matanya di situ asyik mengalir sahaja. Teringat dosa lampau yang pernah di buat. Ya Allah… banyaknya dosa hamba. Selesai solat berjemaah dengan rakan-rakan di pondok, dia menelefon isterinya. Salam berbalas. “awak sihat?” Aiman duduk di tangga surau papan itu. Syahirah bersuara riang. “Alhamdulillah sihat. Abang tak rindu saya ke? Dah masuk hari kedua baru nak call? Abang tahu tak saya bosan duduk rumah sorang-sorang? Saya dah dua hari tak sembahyang jemaah tau? ” Aiman hanya senyum mendengar coleteh si isteri. “..ha, lagi satu abah kata abang mana ada kerja luar, baik abang cakap abang pergi mana?” tiba-tiba suara Syahirah bertukar sebak. “..saya tahu,saya bukan sapa-sapa dekat abang, tapi tak patut abang tipu saya..” air mata Syahirah mengalir. Aiman terdiam. Syahirah juga diam. Terkejut Aiman tiba-tiba terdengar esakkan. “awak nangis ke?” Diam lagi. “awak, saya…” Syahirah memintas. “tak apa. Saya faham.” Air matanya di seka. “ abang sihat tak?” “Alhamdulillah sihat.” Diam. “Abang jangan lupa sebelum tidur baca surah Al-Mulk” pesan Syahirah. “baik sayang.” Terdiam Syahirah. Aiman senyum je. “lagi?” “er..abang jangan lupa baca doa tidur sebelum tidur..” Aiman ketawa. “next?” “..kalau terjaga pukul dua tiga pagi, solat tahajut..” Aiman hanya mengangguk. “lagi?” “..selalu beristigfar” “okay. Lagi?” “..ingat Allah dalam setiap perbuatan.” “alright, next?” “sentiasa berselawat.” “okay.” “abang ni last.” “apa dia tu?” soal Aiman lembut. “doakan rumah tangga kita sampai syurga.” Aiman senyap sekejap. “sure.” Dari jauh Aiman telah nampak senyuman isterinya di hadapan pintu. Selesai membayar tambang teksi Aiman mengheret bagasi berodanya. Syahirah telah pun keluar menyambutnya siap bertudung. Mereka bersalaman. “Assalammualaikum,awak.” Sapa Aiman. “waalaikumsalam,abang.” Nada ceria. Syahirah bersalaman dengan Aiman. Terpegun juga dia melihat Aiman yang hanya bert-shirt kolar dan berseluar slack serta berkopiah (mungkin Aiman tak perasan). Wajah Aiman seolah ada sinar keimanan. Sangat tenang! Aiman perasan isterinya memerhatikannya. “er,,awak pandang apa?” Syahirah tersentak. “eh, tak.. abang nampak lain.” “apa yang lain?” Aiman memandang dirinya dan baru perasan akan kopiah di kepalanya. “oh..” jawab Aiman dan menarik kopiahnya. “jom masuk.” Mereka beriringan ke ruang tamu. Aiman telah pun duduk di sofa sementara Syahirah pergi membuat air di dapur. Mata Aiman menebar ke seluruh ruang tamu. Kemas dan bersih. Walaupun rumah itu kecil tetapi sangat selesa. Entah. Dulu tinggal dekat villa abah tak pernah rasa selesa dan tenang. “abang nah..” lembut Syahirah menghulurkan gelas itu pada suaminya. Aiman menyambut. “thanks.” “abang, nak tahu tak?”dia duduk bawah melutut depan Aiman yang duduk di sofa itu. “hmm?” Aiman merenung Syahirah. Dia sudah faham dengan sikap Syahirah yang peramah dan banyak cakap ini. Kadang-kadang macam budak-budak. “ada sinetron baru tau.” Berkerut dahi Aiman. “oh, apa benda tu?” “apalah abang ni. itu cerita drama bersiri Indonesia. Tajuknya cinta fitri.” “oh..” gelas di letak di atas meja. “kenapa dengan cerita tu?” “best.” Syahirah senyum hingga nampak lesung pipitnya. Comel! Walaupun penat Aiman masih lagi melayan. “ apa yang best?” “lagu.” Ek.. “oh.. jalan cerita tak best.?” sungguh, ini baru pertama kali dalam hidup Aiman berbual mengenai drama Indonesia. “best jugak tapi sedih.” “kenapa?” “entah. Abang nak dengar lagu tema cerita tu.?” “lagu apa?” “tajuknya Cinta Kita nyanyian Teuku Wisnu dan Shireen Sungkar” Syahirah mengambil mp3nya di almari yang terletak di ruang tamu itu juga. Aiman hanya memerhati. “ .. haa, nah..” dia menghulurkan earphone pada Aiman. “hm, awak ambil satu..” kata Aiman dan menghulurkan sebelah lagi pada isterinya. “..er..kita dengar sesama..” teragap-gagap Aiman. “ok.” Ceria Syahirah menyambut earphone itu. Aiman menarik tangan Syahirah agar duduk di sebelahnya. Mudah untuk dengar mp3 itu. Inilah aku apa adanya Yang ingin membuatmu bahagia Maafkan bila ku tak sempurna Sesempurna cintaku padamu “saya baru download tadi..” Syahirah senyum. Aiman turut senyum. Sungguh dia tak pernah buat benda luar alam untuk melayan lagu dari seberang. Ini cintaku apa adanya Yang ingin selalu di sampingmu Ku tahu semua tiada yg sempurna Di bawah kolong langit ini “Abang kita jadikan lagu kita nak?” Aiman diam seketika. Huh, lagu ni rasa macam nak nangis je Aiman dengar. Tak tahu kenapa. “hmmm.” Jalan kita masih panjang Ku ingin kau selalu disini Biar cinta kita tumbuh harum mewangi Dan dunia menjadi saksinya Untuk apa kita membuang-buang waktu Dengan kata kata perpisahan Kedua-dua mereka melayan perasaan dengan lagu itu. Tanpa di sedari Aiman telah melatakkan tangannya di bahu sofa dan spontan menarik isterinya ke dalam pelukkannya. Khusyuk melayan lagu. Demi cinta kita aku akan menjaga Cinta kita yg telah kita bina Walau hari terus berganti hari lagi Cinta kita abadi selamanya… Aiman tersentak apabila terdengar azan. Pantas dia menarik earphone itu. Dia menoleh ke kiri. Syahirah dah tidur. “eeerr.. awak…” Aiman cuba mengejutkan isterinya lagi. “awak…bangun. Dah azan Asar ni..” Syahirah bangun dengan mengosok matanya. “abang saya ABC la. Abang solat lah..” Aiman pelik. Apa benda pula dia nak ABC ni. “awak, dah Asar. Kalau nak makan ABC jap lagi kita keluar.” Syahirah memandang Aiman. “Allah Bagi Cuti. Sakit perempuan.” Aiman teragak-agak. “oh.. haa. Okay. Saya solat dulu.” Aiman telah pun bangun untuk menuju ke bilik. “abang.” Langkah Aiman mati. Dia menoleh. “doakan rumah tangga kita sampai syurga.” Syahirah senyum dan gaya menadah tangan. “sure.” “abang,saya nak cari buku masak..” Aiman hanya mengangguk dengan tangannya yang ada dua beg kertas barang yang dia beli dan Syahirah beli tadi. “..nanti jumpa abang dekat kaunter lah.” Kata Syahirah lagi dan terus berlalu. Aiman hanya senyum dan menghantar dengan pandangan mata. Aiman berjalan ke buku-buku Islamik. Terdetik hatinya tafsir Al-Quran. Aiman pergi ke kaunter pertanyaan dalam kedai buku itu. “ada boleh saya bantu encik?” “hm, ada tafsir tak? Hmm.tafsir Al-Quran?” “maaf encik tiada stok.” Aiman senyum paksa. “okay. Thanks.” Kenapa tiba-tiba rasa sebak ni. Tiba-tiba, Syahirah datang. “ abang tak beli apa-apa?” “tak. Awak dah jumpa buku?” Syahirah senyum dan menunjukkan buku itu pada Aiman. “tadaaa… nanti kita try dekat rumah ok?” “okay.” Aiman membayar buku itu. Sewaktu mereka telah keluar dari kedai buku itu. Pekerja kedai buku itu berbisik. “wah,romantiknya mereka!” “tahu tak apa. untungkan wanita itu dapat suami yang punya lah handsome dan baik!” “mana kau tahu baik?” “tadi dia nak beli tafsir Al-Quran.” “oh, memang padanlah. Perempuan itu pun alim je.” “sweet kan. Suami dia just pakai t-shirt berkolar dan seluar slack, isterinya just pakai baju kurung dengan tudung labuh. Baju dorang warna match. Jalan pegang tangan” “superb! Romantic!” “kan Allah S.W.T telah berfirman, “Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” (an-Nur’:26) “betul-betul.” ______________________________?___________________ Aiman sibuk membuat kerjanya di ruang tamu. Lama dia bercuti selepas pergi ke pondok hari itu. Justeru, banyak kerja yang perlu di lakukan. “abang..” sapa Syahirah manja. Aiman senyum. “kenapa?” “nah..” Syahirah menunjukkan sesuatu pada Aiman. Aiman mengambil dan berfikir. “birthday saya rasanya belum lagi..” “abang buka lah dulu. Saya dah ngantok. Jangan tidur lewat-lewat tau. Nanti dah masuk bilik tolong perlahankan air-cond. Nite abang. Assalammualaikum.” Syahirah nampak penat. Mana tidaknya sehari suntuk berjalan. Setelah Syahirah masuk ke bilik. Perlahan-lahan Aiman membuka balutan itu. “subhanaALLAH, tafsir Al-Quran..” terasa macam nak mengalir air mata Aiman. ‘Al-Quran, the love letter from Allah’ – isterimu. Aiman turn off laptopnya. Kertas-kertas yang bertaburan di perkemaskan. Setelah selesai berkemas bahan-bahan kerjanya Aiman mengambil tafsir itu dan masuk ke bilik. Samar-samar. Hanya lampu di sisi katil sahaja yang menyala. Dia lihat Syahirah sudah lena tidur. Mungkin penat sangat. Aiman senyum. Dia meletakkan tafsir itu di atas meja make-up. Seluar di lipat. Aiman menuju ke tandas. Dia perlu melakukan sujud syukur kerana dia memang beriya-iya hendakkan tafsir Al-Quran itu. sewaktu pekerja kedai itu mengatakan sudah habis stok dia seakan kecewa teramat, entah. Tidak tahu kenapa perasaan itu timbul. Sungguhlah kemanisan iman itu sungguh manis. “Aiman!! Kamu nak jadi apa ha ni!” tengking Dato Rahimi merangkap abahnya. Aiman hanya tunduk. Sejak menjadi suami Syahirah dia banyak sangat mendiamkan diri. Dia tak banyak cakap. Selepas pulang dari pondok agama hari dia tak cepat marah atau melenting. “kamu dengar tak ni?! hari tu kamu pergi mana? Kamu buat hal lagi ya? ni akaun syarikat kenapa jatuh teruk ni!” Dato Rahimi mencampak fail itu di meja pejabat Aiman. “abah, ekonomi dekat sini buat masa ini tak stabil..” Dato Rahimi memandang sinis anaknya. “bukan kamu joli kan semua duit tu?” “Abah..” “dah! Abah tak tahu kamu buat macam mana, abah nak kamu settle kan semua bil-bil ni! “ Tercengang Aiman mana dia ada duit banyak tu. “abah, saya tak da duit banyak tu.” “abah tak peduli. Kamu buat apa yang patut!” Dato Rahimi terus keluar dari pejabat itu. Terduduk Aiman. Ya Allah… tiba-tiba telefon Aiman berbunyi. Shahir. Ada apa abang iparnya ini telefon. “Assalammualaikum.” Lemah Aiman menjawab. “waalaikumsalam, weh Aiman. Kau balik rumah kau sekarang.!” “er, kenapa along?” “kau balik je!” Tersentap Aiman tatkala talian di matikan. Tak tahu pula dia yang abang iparnya ini datang Kepala Batas. Ada apa ya? Aiman mengambil briefcasenya. Satu, satu masalah dia dapat. Laju Aiman memandu kereta isterinya itu. Hari ini Syahirah tak kerja cuti sekolah jadi dia pun cuti lah. Syahirah seorang ustazah yang mengajar subjek Sirah. Justeru, Syahirah menyuruhnya membawa kereta dia. _____________________________ “Along.. tolonglah jangan buat kecoh dekat sini..” rayu Syahirah. “eh, kau diam lah dik..” Aiman melangkah masuk ke rumah. “Assalammualaikum.” “hah, sampai pun kau..” Aiman menghulurkan tangan untuk bersalam dengan abang iparnya tetapi lelaki itu tidak melayannya. Aiman menarik kembali tangannya. “kenapa along?” “aku nak bawak Syahirah balik..” Sentap Aiman mendengar. Matanya memandang Syahirah yang telah pun berair mata. “..ta..tapi kenapa?” “kenapa kau tanya? Kau tahu tak? Aku pergi dapur, tak ada makanan langsung! Macam mana kau sara adik aku ha? Lepas tu, aku dengar syarikat kau dah muflis kan?!” herdik Syahir. Sebak Aiman dengar. “along tak boleh buat macam ni..” “apa tak bolehnya! Tak akan kau nak adik aku sara kau pulak! Aku ingatkan abi kahwinkan kau dengan dia kau dah berubah rupanya hampeh je.” “along,kenapa along cakap macam tu?” Syahirah yang tadi berair mata membela Aiman. “kau diam. Dah sekarang aku nak bawa dia balik dekat rumah keluarga kami!” Syahir menarik tangan Syahirah. Syahirah sedaya upaya menarik kembali tangannya. “saya tak akan pergi! Tempat seorang isteri di sisi suami!” “hoi, Aiman. Baik kau izinkan. Tak akan kau nak biar isteri kau ni mati kebulur.!” Marah Syahir lagi. Ya Allah, tabahkan hati hamba. Habis satu masalah di pejabat sekarang masalah isterinya pula. Betul juga apa yang abang iparnya cakap. Dia nak bagi makan apa dekat isterinya ini. Memang kali ini dia muflis tersangat! “abang..tolong…” sayu Syahirah meminta pertolongan Aiman. “saya izin..” sebak. “..saya izinkan awak balik.” Terus Syahir menarik adiknya keluar. Air mata Aiman jatuh juga. Mata di pejam. “abang….” Teriak Syahirah sayu sempat menoleh Aiman yang membelakanginya. Aiman terduduk. Ya Allah beratnya dugaan-MU… Aiman baru selesai solat Maghrib. Sayu hatinya melihat rumahnya itu sunyi. Memang dia tidak ke surau. Rasa nak demam je. Puas dia memikirkan macam mana nak dapat duit nak selesaikan bil-bil nya. Sedang dia termenung di atas sejadah itu telefonnya berbunyi. Terus button hijau di tekan tanpa melihat nama pemanggil. Aiman terkejut mendengar esakkan di talian itu. “awak..” Esakkan itu masih lagi berbunyi. “Ira..awak..” “sampai.. sampai hati abang..” Aiman senyap. “saya buat macam ni agar awak senang…” “tak ada istilah senang kalau saya kene tinggalkan abang sorang- sorang lalui kepayahan.” “awak tak faham..” sayu Aiman jawab. Suara serak Syahirah berbicara lagi. “abang… biarlah susah senang kita bersama.” Aiman senyap. “abang,tolong lah abang. Saya nak jadi isteri yang solehah.” Aiman masih lagi senyap. Air matanya mengalir. Terharu dengan kata-kata isterinya. Di saat semua orang menyalahkannya tapi Syahirah tidak. “abang…tolong jangan senyap macam ni.. saya bersalah sangat ni..” “sayang tak perlu rasa bersalah.” Terdiam Syahirah. Ya Allah…. “abang, cuba tengok kertas yang saya tampal dekat meja study saya itu..” Aiman bangun dan menuju ke meja tempat isterinya melakukan kerja- kerja. “cuba abang baca..” Rasulullah saw. bersabda: “Mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada Mukmin yang lemah. Segala sesuatunya lebih baik. Tampakanlah terhadap hal-hal yang bermanfaat bagimu dan minta tolonglah kepada Allah dan janganlah engkau menjadi tak berdaya.” (Muslim) Aiman beristigfar. Mata di pejamkan seketika. “sayang..abang betul-betul tak kuat..” buat pertama kalinya kalimah abang itu terluah juga. “abang, tolonglah. Saya nak berada di samping abang saat susah dan senang.” “tapi abang tak kuat nak berhadapan dengan along dan semua orang.” “abang, along hanya insan biasa. Abang ada kuasa untuk membawa saya kembali.…” Aiman hanya diam. “istikharahlah abang, minta petunjuk-NYA…. Assalammualaikum.” Syahirah dah tak sanggup nak berbicara lagi. Talian di matikan. Aiman menarik nafasnya. YA ALLAH…… lagu untuk entry ini, click lah =) Nasihat Nabi s.a.w kepada Ali r.a Wahai Ali, bagi orang ‘ALIM itu ada 3 tanda-tandanya: 1) Jujur dalam berkata-kata. 2) Menjauhi segala yang haram. 3) Merendahkan diri. Wahai Ali, bagi orang yang JUJUR itu ada 3 tanda-tandanya: 1) Merahsiakan ibadahnya 2) Merahsiakan sedekahnya. 3) Merahsiakan ujian yang menimpanya. Wahai Ali, bagi orang yang TAKWA itu ada 3 tanda-tandanya: 1) Takut berlaku dusta dan keji. 2) Menjauhi kejahatan. 3) Memohon yang halal kerana takut jatuh dalam keharaman. Wahai Ali, bagi AHLI IBADAH itu ada 3 tanda-tandanya: 1) Mengawasi dirinya. 2) Menghisab dirinya. 3) Memperbanyakkan ibadah kepada Allah s.w.t. “Assalammualaikum..” Aiman menoleh. “waalaikumsalam, eh ustaz.” Mereka bersalaman. Ustaz itu senyum. “baca artikel apa itu?” “Nasihat Rasulullah pada Ali.” “oh, Alhamdulillah. Dari tadi ustaz nampak kamu duduk sini. Tak balik?” Aiman senyum. “tenang duduk dekat masjid ni.” “dari Subuh tadi. Dah nak masuk Maghrib ni, isteri kamu tak ikut?” Aiman sentap. “hm,dia balik kampung.” “oh..eh, ustaz nak pergi toilet sekejap. Kamu bacalah buku ini dulu.” Aiman menyambut lembut buku nota kecil itu. Tangannya menyelak muka surat pertama. Yakin pada Allah bukanlah mengharap terkabulnya segala harapan, Yakin pada Allah adalah meletakkan keredhaan pada ketentuan-Nya, Rasa bahagia dengan ujian walaupun perit, Air mata yg menitis terasa bernilai buat menyiram api neraka, Indahnya tarbiah Allah,tersiram rahmat dan hikmah, Diuji kita sebagai tanda sayang-Nya…. Terkedu Aiman. Ya Allah… Telah dua hari dia tidak berjumpa dengan isterinya. Tipu kalau dia kata dia tak rindu pada wanita yang banyak mengubah hidupnya itu. Memang perit sangat dia rasa. Urusan syarikat pula berkerja keras dia agar dapat projek untuk membayar semua bil-bil syarikatnya. Abah memang dah tak nak tolongnya. Yelah, dulu banyak kali abah tolong, tapi dia yang mensia-siakan. Tapi itu dulu… sekarang lain… _________________________ Assalammualaikum, abang dah makan? – Syahirah. Aiman membaca message itu dan senyum. Dia tahu Syahirah tidak mahu bercakap voice to voice dengannya. Merajuk tapi still tanya khabar melalui pesanan ringkas (sms). Comel je isterinya itu merajuk. Waalaikumussalam, Alhamdulillah sudah. – Aiman Lepas beberapa minit. Syarikat abang dah okay? – Syahirah. Doakanlah ada projek yang masuk. – Aiman Solat Dhuha lah abang. Solat itu membuka rezeki. insyaALLAH, kalau kita sabar berdoa dan berusaha Allah akan tolong. – Syahirah. Aiman senyum membaca message itu. insyaALLAH. – Aiman. ______________________________?______ “Assalammualaikum, abi.” Aiman menelefon ayah mertuanya, Haji Amran. “waalaikumsalam. Aiman, kenapa ni?” nada risau. “abi,saya… saya..” tak terluah oleh kata-kata. “Aiman, abi faham. Sekarang kamu buka email kamu. Abi ada hantar satu video. Kamu hayati dan kamu fikir lah baik-baik. Bersabar ya Aiman.” “terima kasih abi.” Selepas salam berbalas. Talian di matikan. Syukur,abinya seorang yang memahami. Aiman membuka emailnya. Abinya agak moden kerana seorang dekan di sebuah university terkemuka di tanah air. Wajarlah, alongnya tak mahu adiknya Syahirah itu hidup melarat. Matanya tertala pada email versi video itu. kamu hayati dan kamu renung2kan lah. Kesian, abi tengok Syahirah. Dia sangat memerlukan kamu. Air matanya jatuh lagi saat melihat video itu. Sungguh, dia hampir melepaskan tanggungjawabnya sebagai seorang suami. Astarfiruallahalazim. Erat Syahirah memeluk suaminya saat Aiman masuk ke dalam rumah abinya tadi. Haji Amran hanya senyum melihat mereka. “abang please.. jangan tinggalkan saya lagi..” esak Syahirah. Aiman yang terkedu itu mengesat air mata Syahirah. “shhtt, abang dah datang ni. jangan nangis lagi ya.” mata mereka bertentangan. Syahirah mengangguk dan memandang abi dan uminya. “jaga dia baik-baik Aiman.” Pesan Hj. Amran. “terima kasih abi, umi..” sayu sahaja Aiman bercakap. Teringat nasihat abinya itu. Mujur alongnya ada conference dekat Seoul,Korea. Tak perlu dia berdebat dengan alongnya itu. Terima kasih Ya Allah, KAU permudahkan urusan ini. “kami balik dulu abi, umi.” Aiman bersalaman dengan kedua mertuanya itu di turuti Syahirah. “Assalammualaikum.” “waalaikumsalam.” ______________________________?___ “saya sayang abang.” Luah Syahirah sewaktu mereka dalam kereta perjalanan untuk pulang ke rumah. Aiman yang tengah memandu itu senyum. “saya pun sayang awak juga.” Syahirah senyum senang. “Ira…” panggil Aiman. “ya?” Syahirah memandang suaminya yang tengah memandu itu. Aiman diam sekejap. “thanks.” “thanks untuk apa?” “sebab awak saya dah banyak berubah.” Syahirah ketawa kecil. “bukan saya lah tapi Allah. Allah yang ketuk pintu hati abang.” “tapi kalau abang tak jumpa inspirasi hati abang ni, abang tak berubah..” kata Aiman. Syahirah senyum. “saya hanya pengantara je. Semua itu telah tertulis di Luh Mahfuz.” Aiman mengangguk dengan mata yang masih lagi focus memandu. “thanks lagi sekali.” Dahi Syahirah berkerut. “untuk apa pula?” “settlekan bil-bil syarikat tu..” “kita suami isteri kene saling membantu.” “mana Ira dapat wang banyak macam itu?” Syahirah senyap. Sebenarnya itu wang yang di kumpul sebelum kahwin lagi untuk dia menunaikan haji dan untuk kos perubatan barah hatinya yang dia rahsiakan daripada abi,umi dan along . Dia bersyukur Allah beri penyakit itu, dia rasa beruntung kerana dia akan sentiasa mengingati mati dan bertaubat atas setiap kesalahannya. Biarlah,hanya dia dan Allah yang tahu derita bahagia ini. Aiman memandang Syahirah sekilas. “sayang..mana awak dapat wang banyak macam itu?” Syahirah terkelu. “hm,rezeki Allah.” “dari mana? Tak akan turun dari langit kot?” soal Aiman lembut. “abang, jom kita makan dekat restoran tu, lapar pula rasanya.” Syahirah menunjuk ke arah sebuah retoran di sebelah kiri itu. Aiman terus lupa apa yang dia soal tadi. Kereta di belokkan. Sewaktu makan di restoran itu mereka bertukar cerita dan ketawa. Tiba-tiba , Syahirah terbatuk. Aiman terkejut. Syahirah terkejut tangannya berdarah selepas dia menutup mulut tadi. Aiman terus menerpa ke arahnya. “awak.” Terkelu lidah Aiman sewaktu melihat darah itu. Syahirah senyum. “biasalah ni, panas tu yang berdarah tekak tu.” “kita pergi klinik.” Syahirah dah pening. “tak apa. Ni panas ni. Dah biasa.” “no… nampak serious ni.” ujar Aiman yang melutut di sisi Syahirah yang duduk di kerusi itu. Syahirah ketawa perlahan yang di buat-buat. “abang ni, panas je lah ni. saya nak pergi toilet jap.” Sedaya upaya Syahirah cuba melangkah. Kepalanya tiba-tiba berdenyut. Sakitnya Ya Allah. Aiman tak tahu nak buat apa. Hanya dengan pandangan dia menghantar isterinya itu. Sebak tiba-tiba hatinya. Ya Allah, semoga semuanya baik-baik sahaja. “abang, bangun..” Syahirah menggerakkan Aiman di sebelahnya. “..Encik Aiman, bangun..” kejut Syahirah lagi. Kenapa tak bergerak ni. Kuat Syahirah menggerakkan Aiman lagi. “abang….abang.. bangun…” Aiman membuka matanya perlahan-lahan. “hmm, kenapa sayang?” “abang,jom buat qiamullai berjemaah. Kita tak pernah qiamullai berjemaah.” Aiman duduk menghadap Syahirah. “dah pukul berapa?” “hmm, 4.30 pagi.” “jom.” Ajak Aiman. Kini, dia telah yakin untuk menjadi imam tidak sia-sia dia ke pondok agama hari itu. “..sayang ambil wudhuk dulu..” “okay.” Sebelum turun dari katil sempat Syahirah mencium pipi Aiman. Terkejut juga Aiman. “mimpi ke reliti ni?” seloroh Aiman dan memegang pipinya yang di cium tadi. Syahirah hanya ketawa halus dan masuk ke bilik air. Selesai berqiamullai dan membaca doa Aiman bersalaman dengan Syahirah. “abang,saya nak minta maaf kalau saya ada terkasar bahasa dan menyakitkan hati abang.” Seperti biasa Syahirah akan sentiasa memohon kemaafan pada suaminya selepas solat. “..halalkan semua makan minum.” Aiman menarik Syahirah dalam pelukkannya. “abang pun nak minta maaf tersalah kata dan menyakitkan hati awak. Abang, minta halal juga semuanya ya.” dahi isterinya di cium. “Allah makbulkan doa saya untuk dapat suami yang soleh.” Kata Syahirah dan senyum. Aiman hanya senyum. “hm, nak ikut abang Subuh dekat surau tak?” Syahirah geleng. “boleh ea abang. Saya nak sembahyang dekat rumah je. Letihlah.” Aiman mengangguk. “oklah. Nanti abang belikan sarapan.” “okay, saaaaayang abang !” lirih Syahirah dan senyum. “sayang awak juga.” _____________________________ Aiman memasukkan keretanya ke dalam porch rumah selepas pulang dari surau. Sebelum keluar dia mengambil plastik yang mengandungi dua bungkus nasi lemak. Aiman keluar dari kereta. PRRRANGGGGG!!!!!!!! Terkejut Aiman mendengar pinggan pecah. Terus dia berlari masuk ke rumah. Aiman ternampak kelibat dua orang berbaju hitam dan bertopeng. Pantas dia cuba mengejar dua makhluk yang pecah masuk rumahnya itu. Dia berlari ke dapur. Terkejut Aiman sewaktu dia ke dapur. Darah berlimpahan. Isterinya. “Sayang !!!!” jerit Aiman melihat Syahirah yang menahan sakit akibat di tikam dengan pisau. Aiman cuba mencari dua orang kelibat tadi, tapi malangnya ada orang telah menerkup mulutnya dengan kain yang mengandungi bahan kimia yang membuatkan Aiman tidak bernafas dan pengsan. ********** Aiman terpisat-pisat bangun. Kepalanya seakan sakit. Sewaktu mata terbuka dia terdengar suara orang yang hendak masuk ke rumah. Matanya beralih ke kiri. Ya Allah. “sayang..” Aiman memangku Syahirah yang lemah itu. Entah macam mana dia boleh memegang pisau. Aiman mencampakkan pisau itu. “ha, ini tuan yang membunuhnya!” terkejut Aiman tatkala anggota polis masuk ke dalam rumahnya. “bukan saya.” “dah bawak dia. Cuba periksa nadi mangsa.” Tangan Aiman bergari. “bukan saya!..” Aiman terkejut melihat abahnya juga turut di disitu. “Abah! Bukan Aiman!!! Abah!!” anggota polis itu membawa Aiman keluar rumah. Abahnya hanya menggeleng dengan air mata berlinangan. “kalau kamu tak suka dia pun janganlah sampai macam ni…” sayu abahnya berbicara. “bukan Aiman bah!!” Sewaktu keluar. Memang dah ramai orang di luar rumahnya. Aiman memandang abi,umi dan alongnya. “abi, bukan saya, umi!!” meronta-ronta Aiman. “sedangkan orang gila tak mengaku dia gila, inikan kau yang waras nak mengaku kau bunuh adik aku!” herdik abang iparnya yang mata merah mungkin sebab menangis. Aiman cuba meronta. “bukan saya! Abi!! Umi!! Percaya saya..” “cepat bawa dia!” arah alongnya. Ya Allah dugaan apa yang KAU berikan ini. Ya Allah izinkan hamba dapat berjumpa dengan isteri hamba. Ya Allah…………. Semoga dia selamat. Air mata Aiman jatuh tika pandangan rumahnya makin hilang. Sayang… Bantu hamba Ya Allah……… Haji Amran melawat menantunya di penjara. “abi..percayalah saya..” Haji Amran senyum. “sabar Aiman, kebenaran akan terungkap, bersabarlah..” “abi, macam mana keadaan Syahirah?” Haji Amran senyap. Air matanya bergenang. Sebak dadanya. “abi kenapa dengan isteri saya?” Haji Amran hanya senyap dan senyum terpaksa. “bersabarlah Aiman, berdoa banyak-banyak. Doa itu senjata muslim gunakan sebaik- baiknya.” Haji Amran bangun dari kerusi itu. “abi,jawab saya abi. Syahirah macam mana?” mengalir air mata Aiman tatkala ayah mertuanya tidak menjawab soalan. “abi,kene pergi dah ni. banyak-banyakkan bersabar. Ingat Allah sentiasa. Assalammualaikum.” Haji Amran terus keluar dari bilik itu. Lemah lutut Aiman mendengar kata-kata abinya itu. Ya Allah, hamba tak kuat….. “abang, cuba tengok kertas yang saya tampal dekat meja study saya itu..” Aiman bangun dan menuju ke meja tempat isterinya melakukan kerja- kerja. “cuba abang baca..” Rasulullah saw. bersabda: “Mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada Mukmin yang lemah. Segala sesuatunya lebih baik. Tampakanlah terhadap hal-hal yang bermanfaat bagimu dan minta tolonglah kepada Allah dan janganlah engkau menjadi tak berdaya.” (Muslim) “Encik,saya nak sejadah dan tafsir Al-Quran..” kata Aiman pada warden yang menjaganya itu. Alhamdulillah,sepanjang dia di penjara itu. warden-warden di ditu berlembut dengannya. Terima kasih Ya Allah, KAU melindungi aku. Aiman membuat solat sunnat. Selepas itu dia membaca Al-Quran. ‘Al-Quran, the love letter from Allah’ – isterimu. Air matanya terus mengalir sewaktu membaca ayat-ayat suci itu. Basah tafsir itu dengan air matanya. Allah… ______________________________?__ Belajar DIAM dari banyaknya BICARA Belajar SABAR dari sebuah KEMARAHAN Belajar KESUSAHAN dari hidup SENANG Belajar MENANGIS dari suatu KEBAHAGIAN Belajar KEIKHLASAN dari KEPEDIHAN Belajar TAWAKKAL dari UJIAN Belajar REDHA dari satu KETENTUAN.. “Alhamdulillah.” Berulang-ulang ayat itu keluar dari mulutnya. Haji Amran hanya senyum melihat wajah menantunya itu. “bebas juga saya abi..” kata Aiman. “Alhamdulillah, Allah tunjuk kekuasaanNYA dengan anggota polis yang menemui kain yang menerkup kamu itu dan dompet perompak yang tercicir itu.” Aiman senyum. Terima kasih Ya Allah. “abi,jom jumpa Syahirah.” Bicara Aiman ceria. Haji Amran tersentak. Dia hanya mengangguk. Aiman duduk di bahagian sebelah memandu. Abahnya telah berangkat ke umrah, sebagai tanda bersyukur Aiman tak bersalah. Aiman hanya senyum sepanjang jalan. Tak sabar hendak bertemu isterinya. Rindu. Hampir sebulan dia tak bertemu. Haji Amran berhenti di hospital. Aiman terkejut. “abi, kenapa di sini?” “turun dulu Aiman. Jom.” Ajak Haji Amran. Aiman hanya menuruti. Sewaktu tiba di depan wad Aiman terkejut melihat ramai orang. Dia merenung dari luar sebuah bilik itu. Dia nampak abang iparnya dah duduk menangis. Dia nampak uminya tengah menangis. Dia nampak doctor. Perlahan Aiman melangkah ke arah bilik itu. “maaf, dia tak dapat di selamatkan.” Lemah lutut Aiman dengar. Bukan. Salah ni. Aiman menghampiri katil itu. “barah hatinya dah kriktikal, effect. Dia tak dapat nak survive. Bersabarlah.” Kaki Aiman hampir di tepi katil itu. Ya Allah… Air matanya cuba di tahan. Sakit! Dia lihat Syahirah baring tenang di atas katil itu. Aiman mengangkat sedikit kepala isterinya itu dan di kucup dahi isterinya lembut. Selepas itu, kakinya sangat lemah. Ya Allah beratnya ujian ni.. “TAK!!!!!” jerit Aiman dan terduduk. Dia menangis. Haji Amran menenangkan menantunya itu. “sabar Aiman…bawa mengucap.” “bukan Ira abi..bukan dia…” tangis Aiman. Haji Amran mengusap bahu Aiman. “dah di tentukan ajalnya..” sebak Haji Amran. “tak…tak…bukan dia..” sayu Aiman mengungkap. Sekali lagi dia memandang wajah jenazah isterinya itu. Sakit. Ya Allah sakitnya rasa ini. Sakit sangat! Kenapa Ya Allah. Syahirah………. Air mata lelakinya deras mengalir. video cinta kita – click sini =) “lagu apa?” “tajuknya Cinta Kita nyanyian Teuku Wisnu dan Shireen Sungkar” Syahirah mengambil mp3nya di almari yang terletak di ruang tamu itu juga. Aiman hanya memerhati. “ .. haa, nah..” dia menghulurkan earphone pada Aiman. “hm, awak ambil satu..” kata Aiman dan menghulurkan sebelah lagi pada isterinya. “..er..kita dengar sesama..” teragap-gagap Aiman. “ok.” Ceria Syahirah menyambut earphone itu. Aiman menarik tangan Syahirah agar duduk di sebelahnya. Mudah untuk dengar mp3 itu. “Abang kita jadikan lagu kita nak?” Aiman diam seketika. Huh, lagu ni rasa macam nak nangis je Aiman dengar. Tak tahu kenapa. “hmmm.” kenapa harus begini….. Aiman menutup buku agama yang di bacanya itu. Buku itu di letak di sisi katil. Pelipisnya di gosok. Ya Allah. Sedar tak sedar hampir masuk setahun setengah Syahirah pergi menemui Ilahi. Sungguh, hampir 5 bulan dia cuba kembali ke reality. Abah dan abinya puas meredhakan hatinya. Puas mereka menghantarnya berubat. Waktu itu, hanya tuhan sahaja yang tahu bertapa sedihnya dia kehilangan orang yang di sayangi dalam sekelip mata. Benarlah, ajal maut ketentuan tuhan. Akhirnya, dia akur. Setiap hari tak pernah dia lupa untuk membacakan Yassin untuk isterinya. Isterinya yang solehah. Inspirasi Hatinya. Aiman turun dari katil dan keluar dari biliknya. Kini, dia kembali tinggal bersama abah dan mamanya di villa mereka. “Aiman, nak pergi mana?” Dia senyum. “ma..” Aiman menghampiri mamanya dan di cium tangan wanita itu. “nak keluar.” “pergi mana malam-malam ni?” soal abahnya pula. Aiman bersalaman dengan abahnya pula. “hm, pergi masjid. Aiman pergi dulu. Assalammualaikum.” “waalaikumsalam.” ______________________________? ___ Aiman meletakkan kereta sportnya di hadapan masjid itu. Senyumnya terukir. Dia keluar dari kereta. Kaki melangkah masuk di pintu utama masjid. Setelah berwudhuk. Aiman melakukan solat sunnat masuk masjid. Setelah itu dia melakukan solat sunnat taubat dan solat sunnat yang lain. Selesai melakukan solat dia membaca Al-Quran pula. “Assalammualaikum.” Sapa seorang lelaki separuh umur. Aiman memberhentikan bacaannya. “waalaikumsalam.” “anak musafir ke? Dah lewat malam ni.” Aiman senyum. Dia tahu dah hampir 12 tengah malam. “saya ingat nak tidur sinilah pak cik.” “oh, kalau begitu pak cik balik dulu lah ya.” Aiman mengangguk. Setelah hampir satu juzuk Aiman baca matanya sudah mahu terlelap. Aiman menyimpan semula Al-Quran itu ke rak. Sejadah di ambil untuk di jadikan bantal. Aiman membaringkan badannya. “Abang jangan lupa sebelum tidur baca surah Al-Mulk” pesan Syahirah. “baik sayang.” Terdiam Syahirah. Aiman senyum je. “lagi?” “er..abang jangan lupa baca doa tidur sebelum tidur..” Aiman menadah tangannya untuk membaca doa tidur. Ya Allah, rindunya hamba pada dia. Air mata Aiman mengalir. Dia baring mengiring ke kanan. Mata cuba di lelapkan. Tiba-tiba, mata Aiman terpandang seseorang. Sayang. Aiman bangun. Dia menghampiri Syahirah yang senyum memandangnya dengan siap bertelekung. “sayang..” Aiman menggenggam tangan Syahirah. “jangan tinggal abang lagi.” Tangan itu di kucup. Syahirah hanya senyum dan menarik tangan Aiman agar mengikutinya. ______________________________? _____________ Lemah lutut Dato Rahimi dan isterinya sewaktu mendapat berita itu. Cepat mereka bergegas ke masjid yang di katakan pemanggil itu. “tu lah Dato. Malam tadi saya jumpa dia sebelum arwah meninggal. Dia kata nak tidur masjid. Saya ya kan je lah. Tak tahu pula saya yang ajalnya dah makin tiba.” Sebak Dato Rahimi mendengar. “terkejut saya pagi tadi melihat dia tidur. Saya kejutkan dia untuk bangun Subuh tapi tak bergerak-gerak, tu saya suruh orang check nadi dia. Dia menemui Ilahi.” Mengalir air mata isteri Dato Rahimi. Ya Allah, semoga roh anak kandung dan menantunya di bawah rahmat-MU. Al-Fatihah. Assalammualaikum – alhamdulillah tamat juga. Kadang-kadang dalam hidup ini tak semua benda kita boleh dapat. Apa yang kita rancang terkadang tak sama dengan apa yang kita akan dapat. Untuk kisah ini, bagi Aiman satu pengakhiran yang baik sebab dia sempat mendekati dirinya dengan ALLAH, dia juga dalam keadaan yang bersih. Bagi kita? wallahualam, hidup mati ini tak tentu bila tapi ingatlah. Ianya pasti. Permulaan hidup kita sangat indah di azan atau di iqamatkan. Ayat pertama yang kita dengar. Alangkah indahnya jikalau akhir hayat kita juga di akhiri dengan kalimah yang indah. Mari kita berusaha menjadi hamba yang baik. Ingat mati itu pasti syurga atau neraka yang menanti. wallahua'lam..."

Citer ini telah mmbuatkan aku dan roomate aku menangis.. Tika aku mengPost citer ini pun aku masih menangis lg.. Rse sedih tidak hilg lg.. Huhu.. Citer yg memberi keinsafan utk aku.. Actually esok aku nk final da.. Doakn utk aku yer.. Utk si dia pun sme.. Doakn sy berjya jwb final dgn cemerlg ye awk..

Sabtu, 17 September 2011

HARI TAK SELALU INDAH

Tika diri ini sedang diambang kebahagiaan tanpa diundang kesalahan lama menjengah kembali..
Bertapa lemah diriku tika ini.. Lemah dalam dalam berhadapan dengan masa lalu..
Kenapa ia menerpa kembali tika diri ini sedg berada dalam keadaan bersiap2 hadapi perang di dewan peperiksaan?? Bertapa banyak air mata yang tumpah hari ini kerananya.. Diriku tidak sekuat yang aku sangkakan.. Aku hanya mampu bersabar walaupun dalam sabar aku sudah hampir ke kemuncak ingin menggila.. Tika itu dan saat ini juga aku hanya mampu menadah tangan meminta pertolongan dari-Nya..
Jiwa ini masih tidak tenteram.. Sehingga gelak tawa ketika bersama sahabat hanya aku pamirkan untuk menutup resah gelisah di hati.. Hanya tuhan yang tahu bertapa hati ini gelisah sehinggakn air mata ini akan mengalir setiap kali mengadapNya.. Tiada tempat lain yang lebih membuatkan aku tenang selain mengadu domba kepadaNya yang Maha Mengetahui segala yang berada di muka bumi ini.. Kata2 semangat yang diberikan oleh saudara sedarah sedaging aku sambut dengan deraian air mata.. Dalam pada aku dan dia selalu bergaduh bila bersua muka tapi dialah satu2 nye adik aku yang paling memahami diri ku di saat aku rasa akan jatuh.. Sampai 1 masa aku sendiri terfikir untuk menamatkan sahaja nyawa ini.. Terasa diri ini tidak layak hidup dimuka bumi ini..


Ya Allah ampuni keterlanjuran aku memikirkan jalan singkat menyelesaikan masalah dengan menamatkan nyawa sendiri... Saat itu aku diluar kawalan.. Terasa tiada siapa yang dapat membantu aku.. Ampunkan aku Ya Allah.. Pandulah aku ke jalan yang lurus.. Jauhkan diri aku dari segala hasutan syaitan.. Amin..


Aku takkan pernah berfikir sedemikian selepas ini.. Aku tak boleh fikirkan diri sendiri.. Fikir untuk orang lain sama terutama famili.. Betulkan? Mungkin hari ini tuhan mendugaku untuk melihat ketabahan dalam diri ini.. Sesungguhnya aku masih belum kuat untuk menghadapi seorang diri.. Semoga diri ini tabah untuk menghadapi dugaan yang mendatang demi Ibu, Abah, Angah dan Tia.. Aku sayangkan mereka yang berada dalam hidup aku.. Tak terkecuali si dia yang berada jauh nun di sana..

Jumaat, 16 September 2011

TERIMA KASIH

Hri ni ada org tu ucap terima kasih dkt aq.. Sbb apa dia ucap terima kasih??
"terima kasih kerana membahagiakan saya di saat saya semakin lemah."


Aq hrgai terima kasih dia tu.. Bg aq, aq xde wat apa2 pun..
Aq cuma inginkn org2 yg aq syg bhgia walaupun dlm bhgia itu terselit kesedihan..
Xbrmksud bila kte sedih kte xbleh bhgia kn?? Kadg2 kebhgiaan itu ubt kpd ksdhn yg melanda..
Kalo bleh aq xnk tgk org yg aq syg sedih lme2.. Tp siapalah aq utk menentukn sedih itu lme atau kejap..
Aq hny mmpu menggu kesdhn itu beransur hilg.. Ingin mmberi kata2 smgt pun aq xtau mcm mne yg sesuai..

Yg aq bleh wat lawak bdoh yg paling sengal pernah aq wat utk wujudkn suasana ceria utk dia..
Itu pun aq xtau dia btl2 ketawa sbb memg lawak atau sekadar ingin mnjga hti aq..
Kalo nk jga hti aq, xyah la wat2 ketawa ek.. Xyah pura2 konon bnda yg aq wat tu lawak..
Sbb aq xsuka org hny tau nk jga hti org lain sedgkn dri sndrinye hti dia xjga dgn elok..
Jgn jd hipokrit ok.. Jd dri sndri supaya aq bleh bljr tntg diri dia..

Terima kasih juga utk awk sbb wat sy ase apa yg sy ase skrg..
Jmpa lg ok follower aq.. Time tu sleep.. Karg ada org kje nk cepuk aq jer sbb tdo lmbt..
Tp xpe.. Cepuk ke apa ke aq tetap suka n tetap syg..
Good night!!




MEMANG MACAM TU KER??

Assalamualaikum..
Jmpa lg.. hehehe.. Kali ni aq nk tls apa yg aq ase mcm xbtl la bg aq..
Bnda apa yg xbtl nye?? Sejak aq tukar profile gmbr ym ni mcm2 la org hntr chat kat aq kn..
Aq bkn xbesyukur dgn kurniaan yg Allah bg kn tp aq ase mcm dorg yg bg chat tu smua xbleh blah..
Pendek kata dorg smua HIPOKRIT... Sape ek?? Lelaki2 di luar sne tu la.. Kalo dlu letak gmbr hodoh byk xde pun kn nk layan kn.. Owh skrg tukar gmbr yg cntik ckit jer dan2 la "hai.. cntiknye", "comelnye awk",
"awk cntiknye" dan yg seangkatan dgn nye la kn.. Memg aq ase mcm xbleh blah.. Xyah la nk hipokrit ek..
Aq xsuka org mcm tu.. Konon aq termakan la dgn ayt pujian tu.. Xpayah la nk hntr chat mcm tu..
Serius aq xbleh trima n nk termuntah.. Xyah la ek nk ayt2 aq mcm tu.. AKU TAK SUKA!!!!! Jd dri sndri ok.. Slh org la korg.. Pujian tu aq ucap trima kasih tp kalo nk mengayat guna cara tu xlayan da ok..
Memg xbleh trima.. Lelaki memg mcm tu ke?? Pntg nmpk yg cantik jer nk ngorat.. Hbs kalo xcntik tu pndg sblh mata je ke?? Mcm tu ker?? Prangai yg paling aq xbleh trima tu la.. Byk lelaki mcm tu.. Knp ntah..
Kalo aq dpt jer yg mula dgn "hai cntinye" sorry aq xkn layan.. Even dia just nk kwn2 ke tp aq xbleh..
Dia nk kwn sbb kecantikkn.. Bkn sbb keikhlasan yg lahir dr hti.. Sorry ok..

Rabu, 14 September 2011


Mengenali seseorg itu kadangkala membuat kita ketawa,

Mengenali seseorg juga kadangkala membuatkan kita 

mengalirkan air mata,

Sesungguhnya mengenali seseorg itu mampu memberi kita

 sejuta rasa,marah,sedih,merana,gembira,

sayang & rindu, Namun,mengenali seseorang itu 

sebenarnya anugerah, Biarpun hadirnya hnya seketika & 

meninggalkan Luka , bersyukurlah dgn kehadirannya krn 

dgnnya kita belajar erti kasih sayang....

Selasa, 13 September 2011

FINAL BAKAL MENJELMA

Assalamulaikum smua..
Jmpa lg kte yer.. Kali aq rajin plak nk update blog slalu.. (dtg penyakit rajin mcm ni la)
Aq bru jer sudah stdy AIS 220 iaitu subjek Database System.. (tepat pkul 1pg)
Biasa la nk ada test kn.. Rajin la stdy.. (test 14/9 pkul 8.30mlm dkt Dewan Dahlia)
Alhamdulillah semua yg aq bce smua msuk.. Stdy pun bersmgt gler.. (ada smgt bru)
Utk pengetahu semua 13/9 merupakn tarikh bg klas terakhir sblm mulanye stdy week..
Klas aq mula pkul 11pg.. Aq pun kunci la jam pkul 9.30 pg sbb nk bgun wat kjekn..
Alih2 aq terjga sbb kwn aq (Tikah) call.. Tgk2 jam da pkul 10.45pg..
Perhhh.. Memg terbaik la kn.. Apa lg xg klas la aq td.. Rugi btlkn..
Xtau la knp dkt2 nk final ni suka bgun terlmbat.. Bahaya sgguh.. (wktu exam kene tdo awl)

Sedar xsedar hri isnin mggu dpn 19/9 aq da mula final exam.. huhu.. Tkut jer ase..
Xtau la kn bleh wat ke xke.. Ingt ke apa yg aq stdy.. Xingt ker.. Mcm2 la dok pk..
Aq cuma harap aq dpt wat terbaik mse final nnti.. Kejayaan yg aq dpt hadiah utk parents aq..

Jadual Peperiksaan Akhir aq....

Isnin         19/9/2011   BEL311       2:15 - 5:15  ptg       BK 4 & 5
Jumaat     23/9/2011   CTU151       2:45 - 4:45  ptg      BK 2 & 3
Ahad       25/9/2011    FAR200       9:00 - 12:00  pg     D. Dahlia
Khamis    29/9/2011    MAF220      9:00 - 12:00  pg     D. Dahlia
Ahad       2/10/2011     AIS220        9:00 - 12:00  pg     BK 4 & 5
Sabtu       8/9/2011      AIS200        9:00 - 12:00  pg     BK 7 & 8

Hbs je paper akhir tu abh aq da smpai utk amik aq..
Wktu tu yg paling syok.. hehehe..
Ok la itu shja utk wktu nnti.. Doakn kejayaan aq yer..

Isnin, 12 September 2011

DOA MERAWAT KESEDIHAN..

Shared From Fatima Az-zahra blog.. (my fren)
Maksud doa: “Ya Allah! Sesungguhnya aku hamba-Mu, juga anak hamba lelaki-Mu (ayahku) dan anak hamba perempuan-Mu (ibuku). Dahiku berada di tangan-Mu (Engkau bebas mengawal dan menentukan arahnya; kebaikan atau keburukan yang ditujunya). Sudah berlalu pada diriku keputusan-Mu. Sememangnya adil buat diriku (apa jua) ketentuan-Mu.
(Justeru), aku memohon kepada-Mu dengan semua nama yang selayaknya buat-Mu; yang Engkau namakan dengannya diri-Mu, atau yang Engkau turunkannya dalam kitab-Mu, atau yang Engkau ajarkannya kepada salah seorang daripada makhluk-Mu (Nabi Muhammad SAW) atau yang Engkau (sengaja) sembunyikan tentangnya di alam ghaib di sisi-Mu..
Supaya Engkau jadikan al-Quran sebagai musim bunga (berasa tenteram dalam) hatiku, cahaya di dadaku, keluar daripada (belenggu) kesedihan, dan penghilang kebimbanganku.”

Untuk Ibu & Abah

Assalamualaikum smua..
Hri ni aq just nk tuju lgu utk ibu n abh aq..
Bila aq dgr lgu ni, aq ase lgu ni sesuai utk parent aq yg da byk susah dlm mmbesarkn aq..
Sbb dorg juga aq ada kat muka bumi ini.. Tnpa dorg sape la aq skrg..
Dgn kasih syg mereka juga aq mmbesar dgn keadaan yg serba serbi ada..
Kasih syg mereka wat aq ada di tmpt skrg yg aq ada..

Ibu, abah terima kasih sbb byk berkorban mse, wang ringgit n kudrat sepnjg mmbesarkn along..
Terima kasih telah memukul along mse kecik2 dlu sbb nakal.. 
Kalo ibu abah xwat mcm tu mgkin along xkn jd mcm yg along jd skrg..
Along hargai semua yg ibu abah da wat utk along n adk2..
Along jnji slagi diri ini bernafas, 
slagi itu along akn cuba beri kegembiraan n kebahagiaan utk ibu abah..
Along akn bls smua jasa2 ibu abah walaupun sbnrnye xcukup dgn apa yg akn along wat..
Doakn anakmu ini berjaya di dunia n akhirat..
Along minta ampun ats segala kesalahan yg along pernah wat dahulu..
Mungkin along xkn kuat kalo ibu abah xde di sisi along..
Ya allah ya tuhan ku, Kau ampunkn dosa kedua ibu bapa ku.. 
Berikanlah kesihtn yg baik utk kedua ibu bapa ku..
Pnjgkn umur mereka ya allah.. 
Beriknlah kesempatan kpd ku utk mmbalas jasa2 mereka ya allah..
Kekuatan aq dan adk2 ku ada pd mereka.. 
Jgnlah Kau pggil mereka kembali tika kami masih memerlukan mereka di sisi kami..
Ya allah, kejadian lps benar2 mmbuatkn aq fhm erti ibu dlm idup aq..
Syukur tidak terhgga aq pahatkn kpd Kau kerana mmberi pluang utk aq merasa lg kasih syg ibu..
Merasa hangatnya pelukan ibu.. Dr situ aq mula mengerti erti idup..
Pluang kedua yg Kau berikn xkn aq sia2kn ya allah.. 
Aq sggup utk mggntikn nyawa aq jika bleh.. 
Kerana aq tdk sggup melihat kesedihan abh dan adk2 ku..
Mgkin abah nmpk kuat tp dlm hti hny Kau yg tau..
Cukup sekali itu berlaku..
Ya allah ya tuhanku, perkenankn doa hambamu yg kerdil ini..
Amin..


Dan ini lgu yg dituju utk ibu n abah..
Along syg ibu n abah selama-lamanya..
Xde yg lbh sempurna drpd kasih syg ibu n abah..
Dan xde yg lbh agung drpd kasih syg Mu kpd hmba-Mu..




..Mengenali Personaliti Diri Sendiri...Dr Fazilah Kamsah..


Informasi dr blogger yg lain...
..Kita sebenarnya tidak mengenali diri sendiri..kerana itu pelbagai tanggapan yang timbul..banyak yang mengaitkan personaliti kita dengan bulan dan tarikh kelahiran kita..kita didedahkan dengan bintang VIRGO,LIBRA dan sebagainya..apakata kita teliti personaliti kita dengan melihat kajian yang dilakukan oleh Dato'Dr Fazilah Kamsah..sekadar panduan dan jangan dipercayai sepenuhnya kerana kelahiran dan personaliti kita adalah bidang kuasaNYA yang mencipta kita..kita hanya sekadar insan yang melaksanakan fitrahnya aje...


RAHSIA BULAN DAN KELAHIRAN..

Berikut disenaraikan kajian mengenai bulan dan sikap anda, yang telah dijalankan oleh
Yang Berbahagia Dato' Dr. Fadzilah Kamsah.

JANUARI

* Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.
* Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik.
* Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan.
* Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur.
* Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam.
* Pandai mengambil hati orang lain.  (sgt2 sensitif)
* Pendiam kecuali telah dirangsang.
* Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi.
* Mudah mendisiplinkan diri sendiri.
* Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema.
* Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya.
* Cukup sayang pada kanak-kanak.
* Suka duduk di rumah.
* Setia pada segala-galanya.
* Perlu belajar kemahiran bersosial.
* Sifat cemburu yang sangat tinggi

FEBRUARI

* Berfikiran abstrak.
* Sukakan benda yang realiti dan abstrak.
* Bijak dan pintar
* Berpewatakan yang mudah berubah.
* Mudah menawan orang lain.
* Agak pendiam.
* Pemalu dan rendah diri.
* Jujur dan setia pada segalanya.
* Keras hati untuk mencapai matlamat.
* Tidak suka dikongkong.
* Mudah memberontak apabila dikongkong.
* Suka kegiatan yang lasak.
* Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif.
* Mudah mempamerkan marahnya.
* Tidak suka benda yang remeh-temeh.
* Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya.
* Sangat berani dan suka memberontak.
* Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya.
* Pemerhatian yang tajam.
* Suka hiburan dan sukan.
* Suka benda yang bersifat seni.
* Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran.
* Berkecenderungan pada benda yang tahyul.
* Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros.
* Belajar untuk mempamerkan emosi

MAC

* Berpesonaliti menarik dan menawan.
* Mudah didampingi.
* Sangat pemalu dan pemendam rasa.
* Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati.
* Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran.
* Suka pada kedamaian.
* Sangat peka pada orang lain.
* Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain.
* Tidak cepat marah dan sangat amanah.
* Tahu membalas dan mengenang budi.
* Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam.
* Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal.
* Suka berangan-angan.
* Suka melancong.
* Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi.
* Kelam kabut dalam memilih pasangan.
* Suka dengan hiasan rumahtangga.
* Punya bakat seni dalalm bidang muzik.
* Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik.
* Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan

APRIL

* Sangat aktif dan dinamik.
* Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal.
* Sangat menarik dan pandai menjaga diri.
* Punya daya mental yang sangat kuat.
* Suka diberi perhatian.
* Sangat diplomatik (pandai memujuk ).
* Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang.
* Sangat berani dan tiada perasaan takut.
* Suka perkara yang mencabar, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah.
* Emosi cepat terusik.
* Cuba kawal perasaan.
* Kecenderungan bersifat pendendam.
* Agresif dan kelam kabut dalam membuat keputusan.
* Kuat daya ingatan.
* Gerak hati yang sangat kuat.
* Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain.
* Berpenyakit disekitar kepala dan dada.
* Sangat cemburu dan terlalu cemburu

MEI

* Keras hati & tegas.
* Kuat semangat & bermotivasi tinggi.
* Pemikiran yang tajam.
* Mudah marah apabila tidak dikawal.
* Pandai menarik hati & perhatian orang lain .
* Perasaan yang amat mendalam.
* Cantik dari segi mental & fizikal.
* Tidak perlu dimotivasikan.
* Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain.
* Mudah dipujuk.
* Bersikap sistematik (otak kiri).
* Suka berangan.
* Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu.
* Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit.
* Daya khayalan yang tinggi.
* Permikiran yang tajam.
* Pandai berdebat.
* Fizikal yang baik.
* Kelemahan sistem pernafasan.
* Suka sastera, seni & muzik serta melancong.
* Tidak berapa suka duduk di rumah.
* Tidak boleh duduk diam.
* Tidak punya ramai anak.
* Rajin dan bersemangat tinggi.
* Agak boros

JUN

* Berfikiran jauh & berwawasan.
* Mudah ditawan kerana sikap baik.
* Berperangai lemah lembut.
* Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood.
* Idea yang terlalu banyak di kepala.
* Bersikap sensitif.
* Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir).
* Sukar melakukan sesuatu dengan segera.
* Bersikap suka menangguh-nangguh.
* Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik.
* Cepat marah & cepat sejuk.
* Suka bercakap & berdebat.
* Suka buat lawak & bergurau.
* Otaknya cerdas berangan-angan.
* Mudah berkawan & pandai berkawan.
* orang yang sangat tertib.
* Pandai mempamerkan sikap.
* Mudah kecil hati.
* Mudah kena selsema.
* Suka berkemas.
* Cepat rasa bosan.
* Sikap terlalu memilih & cerewet.
* Kurang mempamerkan perasaan.
* Lambat untuk sembuh apabila terluka hati.
* Suka pada barang yang berjenama.
* Mudah menjadi eksekutif.
* Kedegilan yang tidak terkawal.
* Sesiapa yang memuji, dianggap musuh. Siapa yang menegur dianggap kawan.

JULAI

* Sangat suka didamping.
* Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki.
* Agak pendiam kecuali dirangsang.
* Ada harga dan maruah diri.
* Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan.
* Mudah dipujuk dan bercakap lurus.
* Sangat menjaga hati orang lain.
* Sangat peramah.
* Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya.
* Berjiwa sentimental.
* Jarang berdendam.
* Mudah memaafkan tapi sukar melupakan.
* Tidak suka benda remeh-temeh.
* Membimbing cara fizikal dan mental.
* Sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang.
* Layanan yang serupa terhadap semua orang.
* Tinggi daya simpati.
* Pemerhatian yang tajam.
* Suka menilai orang lain melalui pemerhatian.
* Mudah dan rajin belajar.
* Suka muhasabah diri.
* Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama.
* Suka mendiamkan diri.
* Suka duduk di rumah.
* Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan.
* Tidak agresif kecuali terpaksa.
* Lemah dari segi kesihatan perut.
* Mudah gemuk kalau tak kawal diet.
* Minta disayangi.
* Mudah terluka hati tapi lambat pulih.
* Terlalu mengambil berat.
* Rajin dalam membuat kerja

OGOS

* Suka berlawak.
* Mudah tertawan padanya.
* Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain.
* Berani dan tidak tahu takut.
* Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan.
* Pandai memujuk orang lain.
* Terlalu pemurah & bersikap ego.
* Nilai harga diri yang sangat tinggi.
* Dahagakan pujian.
* Semangat juang yang luar biasa.
* Cepat marah & mudah mengamuk.
* Mudah marah apabila cakapnya dilawan.
* Sangat cemburu.
* Daya pemerhatian yang tajam & teliti.
* Cepat berfikir.
* Fikiran yang berdikari.
* Suka memimpin & dipimpin.
* Sifat suka berangan.
* Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat.
* Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk.
* Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit.
* Belajar untuk bertenang.
* Sikap kelam kabut.
* Romantik, pengasih dan penyayang.
* Suka mencari kawan

SEPTEMBER

* Sangat bersopan santun & bertolak ansur.
* Sangat cermat, teliti & teratur.
* Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik.
* Pendiam tapi pandai bercakap.
* Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati.
* Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur.
* Kerja yang dilakukan sangat sempurna.
* Sangat sensitif yang tidak diketahui.
* orang yang banyak berfikir.
* Daya pentaakulan yang baik.
* Otak bijak & mudah belajar.
* Suka mencari maklumat.
* Kawal diri dari terlalu mengkritik.
* Pandai mendorong diri sendiri.
* Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia.
* Suka sukan, hiburan & melancong.
* Kurang menunjukkan perasaannya.
* Terluka hatinya sangat lama disimpan.
* Terlalu memilih pasangan.
* Sukakan benda yang luas.
* Bersistematik

OKTOBER

* Suka berbual.
* Suka orang yang sayang padanya.
* Suka ambil jln tengah.
* Sangat menawan & sopan santun.
* Kecantikan luar & dalam.
* Tidak pandai berbohong & berpura-pura.
* Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan.
* Sentiasa berkawan.
* Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama.
* Cepat marah.
* Macam pentingkan diri sendiri.
* Tidak menolong orang kecuali diminta.
* Suka melihat dari perspektifnya sendiri.
* Tidak suka terima pandangan orang lain.
* Emosi yang mudah terusik.
* Suka berangan & pandai bercakap.
* Emosi yang kelam kabut.
* Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan).
* Suka melancong, bidang sastera & seni.
* Pengasih, penyayang & lemah lembut.
* Romantik dalam percintaan.
* Mudah terusik hati & cemburu.
* Ambil berat tentang orang lain.
* Suka kegiatan luar.
* orang yang adil.
* Boros & mudah dipengaruhi persekitaran.
* Mudah patah semangat

NOVEMBER

* Banyak idea dalam perkara.
* Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya.
* Berfikiran kehadapan.
* Berfikiran unik dan bijak.
* Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa.
* Pemikiran yang tajam.
* Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.
* Sesuai jadi seorang doktor.
* Cermat dan teliti.
* Personaliti yang dinamik.
* Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia.
* Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.
* Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran.
* Terlalu degil dan keras hati.
* Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya.
* Tak suka marah kecuali digugat.
* Mudah ambil berat terhadap orang lain.
* Pandai muhasabah diri.
* Cara berfikir yang lain dari orang lain.
* Otak yang sangat tajam.
* Pandai mendorong diri sendiri.
* Tidak hargai pujian.
* Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu.
* Cuba sampai berjaya.
* Badan yang sasa.
* Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik.
* Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang.
* Suka duduk d irumah.
* Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.
* Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia.
* Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi.
* Bercita-cita tinggi.
* Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah

DISEMBER

* Sangat setia dan pemurah.
* Bersifat patriotik.
* Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan.
* Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa.
* Bercita-cita tinggi.
* Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi.
* Seronok bila didampingi.
* Suka bercampur dengan orang.
* Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai.
* Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur.
* Tidak pandai berpura-pura.
* Cepat marah.
* Perangai yang mudah berubah-ubah.
* Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi.
* Benci pada kongkongan.
* Suka berlawak.
* Pandai buat lawak dan berfikiran logik 

Sabtu, 10 September 2011

PERGI DATING..

Assalamualaikum semua.. Jmpa lg kte..
Hri ni aq g dating.. Korg percaya x?? hehehe.. Msti xpercya kn.. Aq kn dak baik.. (baik la sgt kn)
Actually aq kuar dgn Fayad n roomate aq (Anis n Nina) g mkn kfc n g karok..
Release tension la konon kn lps test.. Tp alih2 bila check balik test td rupanye da ada slh..
Amik kau nk bg aq gagal lg tu.. Aq xlarat da nk g ngis kat ibu aq.. Kesian ibu aq.. Wat dia susah hti je kn..
Memg karok gler2 la td kn.. Smpai suara pun da jd serak.. Mse nk balik tu tgk2 ujan..
Suara sedap sgt smpai ujan pun trun.. hehe.. Xsgka roomate aq Nina layan lgu 90an yg aq sndri pun xtau liriknye.. Memg the best la Nina.. Lagu Safura yg tajuk "Sedalam mana cinta mu" pun dia nynyi td..
Tp dia sorg jer la yg nyanyi kn.. ktorg yg lain senyap sbb xtau lirik.. haha.. 


Balik tu konon xmo naik bas UiTM sbb bas akan brhnti smpai anjung siswa jer lps tu nk kene jln kaki smpai kolej.. Naik la teksi.. Mse dlm teksi tu ckp la kat pkcik teksi tu sruh hntr smpai dpn kolej sbb ujan mse tu..
Skali dia kata xbleh.. Da nme pun ujan kn xkn la xbleh plak.. Da la xbwk payung.. Sabar je la mse tu.. Kalo tau xbleh hntr smpai kolej baik naik bas jer.. Free lg tu.. Tmbg teksi kene RM8.. Memg balik redah ujan la aq dgn fayad.. Roomate aq da balik dlu sbb dorg dtg naik mtor.. Dorg pun redah ujan gak.. Skrg ni aq da ase sejuk smpai nk pijak lantai pun xbleh.. (da mcm org prgnant la plak).. Sejuk plus sakit kepala.. Jgn demam plak da la.. Bru jer baik kayap.. Dugaan btl thn ni.. Mcm2 sakit da kene.. Nk buang dosa2 kecik kot..
Doakn aq shat slalu yer.. Aq xnk susahkn hti ibu n abh.. Kesian dorg, da la aq jauh.. Dorg nk dtg tgk pun xbleh.. Aq plak kalo sakit bkn bleh tepon ibu.. Confrim nagis nye.. Hti snsitif bebenor.. Xtau nk wat mcm mne bg xsnsitf.. Ada cdgn x?? Kalo ada kgsi la bersama2 yer.. (hari ni xde citer fsl si dia.. hri2 topik ktorg lbh kurg jer kalo chatting.. tp aq xboring pun chat dgn dia) Mnjadi tnda tnya.. Hmmmm... 

Khamis, 8 September 2011

HARI INI TANPA DIA..

Assalamualaikum smua.. Jmpa lg kte hri ni..
Hari ni tajuk blog mcm xde smgt jer.. huhu.. Aq ase hri ni xde best la..
Xdpt on9 dgn dia.. Dia pun tgh on the way balik ke tmpt dia stdy..
Aq plak tgh sibuk stdy utk test Maf220 (Jumaat 9/9/2011 3.00-4.30 pm) n Far200 (Sabtu 10/9/2011)..
1st time ase stdy yg sgt2 smgt.. Ngntuk pun xsgt mse stdy.. Ni msti berkat doa ibu n abh aq ni..
Lps tu sbb smuanye da jelas.. Bljr pun seng hti kn.. Tp memg ase lain la xdpt chat..
Mcm mse aq kat kmpg.. Bila balik kmpg memg xde la line internet kn..
Memg ase xbleh duduk diam.. Sntiasa tertny2 sht ke dia.. Da mkn ke blum ke.. Mcm2 bleh pk..
Tp td aq ada hntr msg kat dia.. Almklumla da dpt no fon kn.. Bila org bg kte kene gunakn sbaik mgkin..
Aq msg apa?? Aq tny la dia da smpai ke.. Just gtau aktiviti aq.. (ngada2 gtau aktiviti harian)..
Aq da ckp memg xlengkap hari aq kalo xon9 dgn dia.. Dpt on9 kejap pun jd la.. Kejap ke??
Silap2 1hri dok on9 jer.. Lg aq gtau aq ada dua test skali esok.. Sruh dia doakn utk aq.. (ceh gediks kn?)
Mcm la xbleh doa sndri.. Hehehe.. Dia xbls msg tu pun xpe.. Yg pntg aq tau dia bce msg tu..
Cpt la hri sbtu n ahd.. Bleh on9 da kot dgn dia.. Tu pun kalo dia da slesaikn urusan dia..
Xpe.. Aq akn trus tggu biar lme mne pun aq kene tggu.. Tggu aq bkn brmkna aq mgharapkn sesuatu..
Tggu aq tu, lbh kpd tggu dia ada wktu utk diluangkn dgn aq.. Xkira gduh ke, apa ke..
Jnji dpt la on9 dgn dia.. hehe.. Ok la aq nk g gosok bju n nk tdo.. Esok nk bgun pg2..
Kwn ajak teman dia g Kangar plak.. Xtau la wat pe.. Nnti aq post lg kalo ada cter bru..

Tunggu dia la ni..

Rabu, 7 September 2011

HARI - HARI FASAL DIA

Assalamualaikum smua..
dkt sbln xupdate blog.. Xde citer menarik nk tls.. Tp hri ni aq ada citer menarik yg nk di kgsi bersme.. Berkaitan apa ek?? Hmm.. Well bnda yg aq nk kgsikn ni bnda yg paling wat aq syok hbs.. Mengenai si dia yg aq suka tu.. Yg aq citer dlm post sblm2 ni.. Citer bermula begini..

Isnin (5/9/2011)
- Aq da bgtau dia yg aq suka kat dia ( fuh lega.. lps ni xyah la nk ckp lapik2..)
  Konon la ckp lapikkn sbnrnye nk bg hint kat dia.. Berahsia ni payah sbnrnye..
  Kalo sblm ni aq berahsia sbb xnk la dia tau lgpun mse tu dia pun ada
  mkwe..
- Aq sengaja wat gediks terlebih (gediks yg wat lelaki menyampah).. 
  Sbb apa aq wat gediks, sbb aq suka kalo dia mrh aq n kata aq gediks.. 
  xamik hti pun.. (suka lg ada la.. haha..)
- Dia pun ada wat pengakuan yg dia da single. Mula2 terkejut gak.. 
  Tp lps tu ase mcm nk melompat jer.. Seng citer aq tersnyum jer.. (ada
  pluang lg la ni.. hehe)
- Ada ke ptut dia bleh ckp kalo serius sruh parent aq g jmpa parent dia.. 
  Da mcm citer P.Ramlee plak.. Karg aq wat btl, sakit jntung karg.. 
- Lps tu dia kata no comment.. Sengal jer kn.. Dia ingt dia artis ke.. 
  Ckit2 no comment.. Tp xpe, aq tetap suka dia..

Hari selasa pula...

Selasa (6/9/2011)
- "Awk, sy da gtau ibu sy fsl awk.." itu la ayt yg aq ym dgn dia.. Apa mcm
  brutal xaq bgtau ibu aq fsl org yg aq suka?? Sblm ni memg aq xkn citer la..
- Dia ckp mcm mne aq bleh suka kat dia sedgkn aq xprnh jmpa n xprnah knl
  dia. Xprnh jmpa tp prnh tgk gmbr.. Xprnh knl tp tau la ckit2 fsl dia.. (drpd
  xtau lgsungkn).. Bak kata org xknl maka xcinta.. Cewah ayt xblh blah..
- Dia tny knp aq suka kat dia.. Sbb aq suka kat dia ek?? 
- Sbb yg prtma aq nmpk dlm diri dia ada sifat2 pembimbing yg baik.. Yg tu
  wat aq terpaut tu.. (aq nk org yg bleh mmbimbg aq lbh)
- Sbb ke 2 dia slalu nshtkn aq, ingtkn aq, pndek kata dia sorg yg prihatin la..
  N kadg2 smpai aq ada test pun dia bleh ingt.. Asenye kalo org lain xdenye
  ingt..
- Sbb ke 3, dia slalu ada wktu aq perlukn seseorg.. (da ckup bertuah da)
- Sbb ke 4, dia ada ank angkt n dr situ nmpk la sifat2 nk jd ayh yg baik..
  (aq suka kalo lelaki yg sukakn bdk2).. 
- Lps tu dia tny aq xtkut ke aq berubah hti? Aq ase dia tny mcm tu mgkin sbb
  ktorg ni jauh. Jwpn aq ialah - kalo sy yg mula ckp sukakn seseorg itu, sukar 
  bg sy utk berubh hti.. 
- Nk gtau ni, yg aq tkutkn dia t'pikat org arab plak.. Da la dorg tu cntik2.. 
  Sape la aq kalo nk dibndingkn dgn org arab hidung mncung tu.. huhu..

Rabu (7/9/2011)
- Dia tny apa response ibu aq.. Aq tny la response fsl apa.. Dia jwb apa2 yg
  ptut.. (malu ke nk ckp "respose fsl sy")
- Aq ckp la "Kalo response fsl awk, ibu ok jer.."
- Kalo korg nk tau parent aq dlm bab2 ni dorg paling sporting.. 
  Mksud aq bkn dorg menggalakkn ank2 dorg ada pkwe ke bf ke apa ke tp dorg
  lbh terbuka kalo kte ckp fsl bnda ni.. Dorg siap bg green light cari la calon 
  sndri.. Bila da tiba wktu bwk jer dtg jmpa.. 

Khamis (8/9/2011)
- Pkul 1.39 pg aq dpt msg dr dia.. Mata aq yg da ngntuk ni pun jd bulat bila 
  bce msg yg dia bg.. Actually aq on ym guna fon aq bila aq out ym dr laptop..
  So smua chat yg org hntr akn trus msuk ke msg inbox fon..
- Korg tau x, dia bg no fon dia dkt sne.. Syok gler aq.. Hilg trus ngntuk aq..
  Bg korg maybe biasa je kn dpt no fon.. Bg aq bermkna.. Dia kata kalo ada 
  apa2 trus jer msg kat no fon dia tu.. Hny tuhan yg tau betapa aq gmbira 
  wktu tu.. 
- Dia ckp lg yg dia nk g ke suatu tmpt utk slesaikn urusan yg blm dislesaikn..
- Aq hrp urusan dia brjln dgn lncar.. 

Tgk stiap hri ada jer dia kn? Bleh dikatakn stiap hri aq akn on9 semata2 nk ym dgn dia.. Dia xtau la kn.. Skrg ni mgkin tau da.. Walaupun dia jauh nun di sna, aq kat sni akn tggu.. Xkira la bpe lme aq kene tggu.. Bila aq ckp aq tggu, mksudnye memg aq tggu.. Mgkin kat sni aq kene korban dkt mse.. Tp xpe, utk dptkn sesuatu ada yg perlu kte korbankn.. Btl x?? Jnji idup itu penuh bermkna.. Ok la smpai sni dlu coretan aq.. Nnti ada cter aq share lg ok..